Valitsuse tegemata töö? Kauplused plaanivad sulgeda istumisalad ja alustada maskikontrolliga

uudised.ee

Eesti Kaupmeeste Liidu liikmed sõlmivad avaliku kokkuleppe rakendada vabatahtlikult piiranguid ja meetmeid, et tõkestada koroonaviiruse levikut kaubanduspindadel, vahendab BNS.

Kaupmeeste liit kutsub üles ka kõiki liitu mittekuuluvaid kaubandusettevõtteid tulema kaasa ohutusmeetmetega ja panustama ohutu ostude sooritamise keskkonna hoidmisse, teatas liidu esindaja.

Lähtuvalt madala vaktsineerimistaseme tekitatud haigestumuse kiirest tõusust ja ülekoormusest Eesti haiglatele, on kaupmeeste liidu liikmed kokku leppinud rakendada alljärgnevaid käitumisnorme alates 25. oktoobrist:

1. Pakume suuremates kaubanduskeskuses ruume mobiilsetele või statsionaarsetele vaktsineerimispunktidele, kui riik seda meilt soovib.

2. Võõrustame seal meedikuid ja teeme oma kanalites tasuta üleskutseid ja reklaami võimalusele poeskäiguga vaktsineerimine ühildada.

3. Lisame kaubanduskeskuste ja kaupluste sisekorraeeskirjadesse nõuded, et töötajad ja külastajad peavad kandma maski. See annab meile ruumi valdajatena õigusliku aluse maskikontrolliks. Kutsume üles seda nõuet kehtestama esimesel võimalusel. Teeme kõik endast oleneva, et töötajad ja külastajad kannaksid maski. Vastavalt võimalusele: turvapersonal kontrollib maskikandmist sisenemisel või üldaladel, klientidele jagatakse maske või keeldutakse maskita teenindamisest

4. Sulgeme kaubanduse üldkasutatavatel pindadel istumis- ja mängualad. Teeme endast oleneva, et kaubanduskeskustes ja kauplustes ei toimuks ajaveetmist.

5. Peatame üldkasutatavatel pindadel aktiivmüügi ja kauplustes degusteerimised.

Kevadine kogemus sarnase eneseregulatsiooniga näitas, et kaupmeeste avalikul kokkuleppel oli märkimisväärne mõju maski kandmise nõude täitmisele. Üle Eesti kandsid kevadel kaupmeeste liidu eneseregulatsiooniga liitunud poodides maske ligi 95 protsenti külastajatest. Maski kandmist mittesoovivatel inimestel soovitab Liit ostelda e-poodides.

“Olukord on taas kriitiline ja piirangute järgimise tagamiseks ei piisa vaid riigi ressursist. Seetõttu pingutame omalt poolt täiendavalt, et saaksime jätkata Eesti inimeste varustamist vajalike toodete ja teenustega ning tagada töö ja sissetulek oma töötajatele,” kommenteeris eneseregulatsiooni taaskehtestamist kaupmeeste liidu juht, Nele Peil. “Kutsume ühtlasi üles ka oma kliente vastutustundlikule käitumisele – ennekõike maski kandmisele kõigil kaubanduspindadel ja vaktsineerimisele, mis aitab ära hoida tulevased piirangud,” lisas Peil.

Kommentaarid puuduvad