Tuntud naiskirjanik Eia Uus: ikka tulevad mehed ja võtavad võimaluse ära

uudised.ee

Eile käis "Seitsmestes" külas kirjanik ja kirjastaja Eia Uus, kes arutles kirjanike psenonüümide üle. Kas tegemist on pettusega, kui naisnimega kirjanik pälvib naiskirjaniku auhinna, aga tegelikult selle kirjaniku nime taga hoopis meesterahvas?

Teema sai alguse hiljutisest juhtumist, kus hispaania tuntud kirjanik Carmen Mola oli kutsutud naiskirjanike auhinnatseremooniale, et vastu võtta kirjandustöö auhind. Üllatuseks tuli naisterahva asemel auhinda vastu võtma kolm meest, kes olid loonud kirjaniku Carmen Mola isiksuse ja kirjutasid oma raamatuid tema nime alt. 

Eia Uus arvab, et kirjanike varjunimede kasutamine on igati põhjendatud, sest mõnikord lihtsalt ei soovita oma nimede alt teatud valdkonna kirjandust avaldada. Samas on kirjastaja arvamusel, et Carmen Mola juhtumi puhul on pigem tegu pettusega.

"Naiskirjanikud on ajaloolise suure taaga alt ära pääsenud, nad saavad erilisi stipendiume, aga ikka tulevad mehed ja võtavad selle võimaluse ära," tõdes Uus, et naistele mõeldud kirjanduse eriprogrammides ei peaks meeskirjanikud naistega konkureerima. 

Vaata Eia Uusiga tehtud intervjuud siit:

 

Kommentaarid puuduvad