Täna
03. dets
-6...0
-8...0
Homme
04. dets
-15...-3
-16...-4

Eesti

Sünoptik Kairo Kiitsaku karm ennustus: valmistuge tormiks!

Foto: 123rf
12:50 21. oktoober 2021
Autor: uudised.ee

Lähipäevil muutub ilm heitlikuks ning sünoptik Kairo Kiitsaku sõnul tuleks valmistuda tormiks.

Neljapäeval ja reedel võib Kiitsaku sõnul väga tugevat tormituult tulla. Kiitsaku sõnul põhjustab heitlikut ilma süvenev madalrõhuala, mis möödub meist põhja poolt ning mõjutab kogu Eestit. Neljapäeval on juba tuuline, kuid see on alles eelsoojendus, sest tormisemaid olusid on oodata reedel.

Neljapäeval liigub aktiivne madalrõhkkond piki merd Soome edelaranniku suunas ja jõuab sinna hilisõhtuks. Kiiresti süveneva pöörise servas on oodata õhtupoolikul saartel ja Liivi lahe ümbruses lõuna- ja edelatuule tugevnemist. Tuuleiilid võivad tõusta kuni 23 m/s ja üle sellegi. Vastu õhtut nihkub tugev tuuleväli edasi sisemaa suunas – sisemaal tõusevad ka puhangud 15–20 m/s, vastu ööd pole välistatud kohati rohkemgi. Õhutemperatuur püsib 10 plusskraadi ümbruses.

Vastu reede ööd liigub madalrõhkkond Soome kohalt edasi ida suunas ja meie jääme selle tormisesse lõunaserva. Tuul pöördub kõikjal edelasse ja on väga tugev. Rannikualadel võivad tuuleiilid küündida üle 25 m/s ja sisemaal on ka suur tõenäosus üle 20 m/s tuuleiilideks.

„Reede päev jätkub kogu Eestis tormiselt. Pööris liigub edasi Venemaale. Niisugune tuul tõstab merevee taset, murrab puid ja toob kaasa häireid elektrivõrgus ning praamiliikluses,“ hoiatab Kiitsak. Reedel on oodata sooja 5–9 kraadi.

Nädalavahetus tuleb aga jahe: laupäeval pöördub tuul läänest loodesse ja õhutemperatuur läheb külmemaks. Õhtul võib vihmahoogude sekka kas lörtsi või lumekruupe poetuda. Õhutemperatuur jääb 5–8 soojakraadi ümbrusse. Pühapäeval toob loodetuul veelgi enam külma: öine õhutemperatuur langeb miinusesse, kuni –3 kraadini, päeval on sooja 3–6 kraadi.


Kommentaarid

Kommentaare 0
Ole esimene ja lisa oma kommentaar!