Homme
06. dets
-18...-7
-23...-8
Ülehomme
07. dets
-14...-5
-27...-8

Eesti

Teadlane Mario Kadastik: oleme haiglakriisist 3–4 nädala kaugusel

Foto: Priit Simson/Delfi
16:14 22. oktoober 2021
Autor: uudised.ee

Teadlane Mario Kadastik avaldas pika ja põhjaliku postituse Facebookis, kus juhib tähelepanu koroonakriisi tõsisusele ja tõdeb, et oleme haiglakriisist vaid kolme-nelja nädala kaugusel. Avaldame katkendi Kadastiku postitusest.

"Usun, et paljud teavad, et olen 2020 kevadest saadik teostanud prognoose koroonaviiruse poolt tekitatava haiglakoormuse osas, et aidata riigil planeerida ressursse ning prognoosida, kuhu ning millal jõuame. Tegevuse eesmärk on alati olnud vältida haiglasüsteemi katastroofi.

Kus me siis sellega täna oleme? Kui vaadata juures olevat pilti, siis oleme tegelikult juba vägagi hilises vaatuses. Meil on haiglas juba üle 400 koroonahaige (ärme hakka diskuteerima, kas koroona tõttu või koroonaga, isolatsioonipalateid ja erihoolt vajavad nad kõik). Kevadel jõudsime samasse faasi jaanuari keskpaiku. Umbes siis hakkas siin piirkonnas ka alfa tüvi (nn UK tüvi) levima, mille nakkuskordaja R0 oli kõrgem ning veebruaris toimunud kasvuga jõudis haiglasüsteem peagi murdumispunktini 700 haiglas viibija juures. Miks süsteem just seal katki läheb? See ei ole mitte voodikohtade puudusest (neid on eestis mitu tuhat), vaid just personali, kes isolatsiooni keskkonnas saaks töötada. Täna on haiglajuhid välja öelnud, et sama taset me tõenäoliselt hoida ei suudaks, personal on väsinum ja kurnatum ning piiri loetakse pigem 600-700 vahele.

Prognoosi vaadates ja üritades olla veidi optimist ning eeldades, et R on pigem 1.1 saame mööda punast usaldusvahemikku minnes näha, et 600-ni haiglas jõuame me novembri esimeses pooles. 700 novembri keskpaiku või hiljemalt lõpuks. Ilmselgelt hakkab prognoos mingi hetk ennast üle hindama, kuna haiglad peavad teatud piiridest edasi hakkama rangemalt selekteerima, keda haiglas hoitakse, ning mingist nivoost rakendub ka triaaž, kus peab valima, keda haiglasse võetakse ja kes on lootusetus seisus või elab veel üle kodus/kiirabis ootamise. Ehk siis, kui prognoosi uskuda, oleme me haiglakriisist ca 3-4 nädala kaugusel."


Kommentaarid

Kommentaare 0
Ole esimene ja lisa oma kommentaar!