Kallas: vaktsineerimata inimesi on COVID-isse surnud viis korda rohkem

uudised.ee

Peaminister Kaja Kallas rääkis esmaspäeval riigikogu sotsiaalkomisjoni ees, et COVID-i tõttu surnute hulgas on vaktsineerimata inimesi koguni viis korda rohkem kui kaitsesüstitud inimesi. 

Kallase sõnul on koroonaviiruse levikuga praegu väga halvasti ning esmaspäeva hommikuse seisuga vajas viiruse tõttu haiglaravi juba 516 inimest. "Vaktsineeritud inimesi on vaktsineerimata inimestest oluliselt rohkem, kuid haiglatesse jõuab vaktsineerimata inimesi ligi kolm korda rohkem. Vaktsineerimata inimeste hulgas on aga surmasid koguni viis korda rohkem," ütles Kallas. 

Ta lisas, et haiglate koroonaosakondades on tekkinud suur vajakajäämine personali osas, kuna meedikud lihtsalt enam ei soovi seal töötada. See on omakorda toonud kaasa plaanilise ravi katkestamise. Kallas märkis, et inimesed, kes on lasknud end vaktsineerida, ei peaks kannatama nende tõttu, kes kaitsesüsti ei soovi.

Tema sõnul on valitsus olukorra parandamiseks esmaspäevast kehtestanud ka uued piirangud. "Haiglate koormuse vähendamiseks on vaja piirata just vaktsineerimata inimeste ligipääsu meelelahutusele," selgitas Kallas, miks valitsus otsustas, et negatiivse testi tõendist enam üritustele pääsemiseks ei piisqa. "Sest see tõend ei kaitse ju inimesi raskelt haigestumise eest," rõhutas Kallas. 

Küsimusele, kas võiks aidata vaktsineerimisele kaasa inimestele süsti eest raha pakkumine, siis Kallase sõnul on selles osas väga mitmetised arvamused ning paljud käitumisteadlased leiavad, et kaitsesüsti ees hirmu tunduvaid inimesi võib raha pakkumine pigem veelgi rohkme eemale peletada. Ühtlasi ei saa Kallase sõnul välistada, et koroonavaktsiini eest premeerimisel võivad inimesed hakata küsima raha ka teiste vaktsiinide manustamise eest. 

"Mina isiklikult raha maksmise mõtet ei poolda," ütles Kallas. 

Kommentaarid puuduvad