Kiirtestimisest keelduvad lapsed lubatakse ikka kontaktõppesse

uudised.ee

Haridus- ja teadusministeerium saatis koolidele kirja selgitusega, kuidas võiks kiirtestimist läbi viia - kool peab lapsevanemalt küsima, kas ta on nõus lapse testimisega ja kui ta ei ole, siis saab kiirtestita ja haigussümptomiteta õpilane minna tundi, kirjutab Postimees. 

«Tegemist on lapsesõbralike ja õpilase enda poolt hõlpsalt tehtavate kiirtestidega, mille tegemine on õpetaja juhendamisel kõigile jõukohane. Samu teste on laste testimiseks kasutatud Austrias nii koolides kui kodudes õpilaste testimiseks,» kirjutab ministeerium. 

Ministeeriumi kirjeldusel käib testimine nii: õpetaja jagab tunni alguses testid, õpilased teevad testi ning 15 minuti pärast on tulemus teada. «Soovitame testida esmaspäeval, kolmapäeval ja reedel 1. tunni alguses. Positiivse testitulemuse saanud õpilane läheb koju ja vanem broneerib talle perearsti kaudu aja PCR-testimisele,» lisas ministeerium. 

Ministeerium palus koolijuhte, et nad esimesel võimalusel teavitaksid 1.-12. klassi õpilaste vanemaid ning koondaksid tagasiside nende kohta, kes ei soovi, et tema laps kiirtesti teeks. 
«Juhul, kui vanem ei nõustu oma lapse testimisega, tuleb tal sellest kooli teavitada, nõustumise korral lapsevanemal midagi teha ei tule. Kui lapsevanem testimiseks luba ei anna, siis vaatamata sellele saab haigustunnusteta laps koolis kontaktõppes jätkata,» märkis ministeerium. 

Haridus- ja teadusminister Liina Kersna vastas Postimehele, et ministeeriumil ei ole alust kiirtestimisest loobujaid kooliharidusest kõrvale jätta. «Tegemist on eelkõige usaldusmeetmega. Kui aga lähikontaktsena keeldub lapsevanem PCR-testimisest, siis tuleb õpilasel kümme päeva eneseisolatsioonis olla,» rõhutas Kersna. 

Kommentaarid puuduvad