Ohutu või mitte? Arstid avaldasid vaktsineerimise tegeliku mõju rasedusele ja imetamisele

uudised.ee

Täna jõuab eetrisse dokumentaarlsarja "KolmeDok" uus osa, mis võtab vaatluse alla kümme levinumat koroonaviirusega seotud müüti. Üks levinum koroonavale on seotud vaktsineerimise ja rasedatega ning väidetakse, et vaktsineerimine on ohtlik raseduse ja imetamise ajal. 

Pereast Iris Koort mõistab, et lapseootel naiste hirmu vaktsineerimise ees. "Raseda organism on teistsugune, raseda puhul on tegemist kahe eluga," tõdeb Koort pidades sellist kartust ühtepidi igati loomulikuks. Perearsti sõnul on teada paljusid ravimeid, mille kasutamine raseduse ajal on keelatud. Raseduse ajal ei tohi kasutada ravimeid, mis läbivad plantsetaatbarjääri ning võivad lootel põhjustada väärarenguid, selgitas Koort. 

Koroonavaktsiini puhul on tegemist aga mRNA vaktsiiniga. "mRNA vaktsiini toime piirdub süstekoha kudedega. Ta ei liigu sealt edasi ei reproduktiivorganitesse ega kuhugi mujale," kinnitab Koort. 

Koordi sõnul on tema praksises vabatahtlikult end vaktsineerinud mitu lapseootel naist. Praeguseks hetkeks on mõned vaktsineeritutest raseduse ilusti lõpuni kandnud ja sünnitanud. Koort kinnitab, et kõrvalmõjusid vaktsineerimisest emadele ega lastele ei ole olnud.

Perearst möönab aga, et koroonaviirusesse nakatudes võib viirus mõjutada lapseootel naise tervist palju tõsisemalt kui samas vanuses olevate mitte rasedate naiste tervist. "On täheldatud raskemat haigestumist rasedatel ja nad satuvad intensiivravile suurema tõenäosusega," rääkis Koort ning lisas, et rasedus võib raskekujulise haiguse põdemise korral õppeda abordi või enneaegse sünnitusega. 

See on ka põhjus, miks erinevad eriala organisatsioonid üle kogu maailma andsid soovituse lapseootel naisi vaktsineerida. Seda tegi aasta algul ka Eesti Naistearstide Selts. Vaatamata soovitusele, jääb Koordi sõnul iga lapseootel naise vaktsineerimine tema enda otsustada: "Me ei sundvaktsineeri mitte kedagi."

"KolmeDok: Eesti koroonavalede TOP 10" on eetris täna õhtul kell 21.30 TV3-s.

Kommentaarid puuduvad