Lasteaedades valitseb suur puudus toetavast personalist: ainukene asi, mida me eeldame, on soov lastega töötada

uudised.ee

Raadio Star FM hommikuprogrammis käisid külas Järveküla lasteaia direktor Margrit Mülts ja õppejuht Lia Nõlve. Saatekülalised tõdesid, et nende hinnangul pole puudus mitte pedagoogidest, vaid just toetavast personalist lasteaias.

Lasteaia direktori sõnul on puudus abistavast personalist nagu assistendid ja majahoidjad. Saatejuht Pille küsis, kas ka temal oleks võimalik tänasel päeval ilma vastava hariduseta lasteaeda tööle tulla. Saatekülaliste sõnul pole hariduse puudumine takistuseks. “Ainukene asi, mida me eeldame, on soov lastega töötada,” rääkis lasteaia direktor ning tõdes, et pedagoogilist kvalifikatsiooni pole abistaval personalil vaja.

Õppejuhi Lia sõnul on assistendi ülesanne toetada õpetajat. Tänapäeval saavad assistendid abistada lapsi õppetegevustes ning abistada muude tegevustega nagu ruumide korrashoidmine ja laua katmine. Õppejuhi hinnangul on assistendi töö loominguline. 

“Lasteaed on väga vaheldusrikas. Sul on alati soe tuba, soe söök, rõõmsad inimesed sinu ümber. Minu jaoks on see selline stressivaba töö,” arvas lasteaia direktor. 

Saatejuht Pille rääkis aga olukorrast, kus tema tuttav tuli lasteaiast töölt ära, sest lapsevanemad olid muutnud töö väga stressirohkeks. “Lapsevanemad pidevalt käivad, kaebavad, õiendavad, ” teadis Pille rääkida. Õppejuht selle väitega nõustuda ei tahtnud. “Kes meist on lapsevanemad, teavad – me võtame kaitsepositsiooni oma lapse suhtes. Ja sina õpetajana pead arvestama, et lapsevanem ei tule isiklikult sinu pihta ründama, vaid ta kaitseb oma lapse huve,” arutles Lia ja lisas, et selline käitumine võib olla kurnav, aga õpetaja peab endale seda teadvustama. 

Saatekülaliste sõnul ei jäeta õpetajat selliste probleemidega üksinda, vaid juhtkond on alati toeks. “Omalt poolt toetame sellist põhimõtet, et meil kõigil peab olema ühine arusaam, millistel alustel me töötame, millised on meie väärtused ja me juhtkonnaga toetame õpetajaid,” rääkis Margrit. 

Intervjuu on järelekuulatav raadio Star FM kodulehelt. 

Kommentaarid puuduvad