President Alar Karis Poola-Valgevene piirikriisist: loomulikult ei saa me seesuguse surve ees taanduda

karis

President Alar Karis märkis teisipäeval pärast riigikaitse nõukogu kohtumist, et kuigi migrantide Eesti piirile saabumine on hetkel ebatõenäoline, siis on Eesti erinevateks stsenaariumiteks valmistunud.

Karis tõdes, et Valgevene diktaatori Aljaksandr Lukašenka tegevus on murettekitav ning julgeolekuoht kogu Euroopale. "Loomulikult ei saa Euroopa Liit ja meie liitlased sellise surve all taanduda. Valgevene püüab migrante relvastada, sinna on saabunud tuhandeid inimesi ja jätkab nende surumist üle piiri," nentis ta.

"See on vastuolus rahvusvahelise õigusega ning lihtsa inimlikkusega – piiri äärde lõksu aetud inimesi kasutatakse ära teenimaks Lukašenka režiimi poliitilisi eesmärke. Loomulikult ei saa ei Eesti, meie liitlased ega ka Euroopa Liit seesuguse surve ees taanduda," rõhutas riigipea.

Karise sõnul tuleb olla valmis piirikriis eskaleerumiseks. "Me peame jätkama kindlameelselt Poola, Leedu  ja Läti toetamist, sest rünnak nende piiride vastu on ka rünnak meie piiridele," märkis Karis.

Kuigi migrantide massiline üle piiri Eestisse saabumine ei ole praegu tõenäoline, on president Karise sõnul riik mõelnud läbi ja teinud ettevalmistusi juhuks, kui ebaseaduslike piiriületuste arv peaks kasvama. "Peaminister, siseminister ja kaitseminister andsid äsjasel kohtumisel ülevaate meie ametkondade valmisolekust. Oleme hinnanud erinevaid võimalikke stsenaariume ning välja töötanud rea samme, mida on võimalik teha. Kuigi olukord on ärev, on mul kindlus, et oleme valmis kiireteks muutusteks ja erinevateks stsenaariumiteks," ütles president Karis.

Euroopa Liidu liikmesriikide eileõhtune ühehäälne otsus liikuda edasi Valgevenele kehtestavate sanktsioonidega on riigipea sõnul selge vastusamm Lukašenka režiimile. "Need sanktsioonid tuleb kiiresti jõustada. Teame, et sanktsioonid töötavad, neil on selge mõju," ütles Karis.

Riigipea pidas väga oluliseks, et Euroopa Liit teeb diplomaatilisi pingutusi lähte- ja transiitriikide suunal peatamaks Lukašenka poolt hübriidrünnakus kasutatavate inimeste ränne. "Mul on hea meel, et Euroopa Liidu algatatud kõnelused lennufirmade ja riikidega, mida Minskisse lendamiseks transiidiks kasutatakse, näitavad positiivseid märke. See annab lootust, et Lukašenka tegevus ei saa lõputult jätkuda. Samuti on tugev poliitiline toetus olukorra lahendamiseks teiste Euroopa valitsus- ja riigijuhtide poolt," lausus president.

Poola, Leedu, Läti on riigipea sõnul Eesti naabrid, sõbrad, NATO liitlased, kellele kuulub meie vankumatu toetus. "Seega peame ka NATOs hoidma kõrgendatud tähelepanu toimuval ning vajadusel tugevdama NATO hoiakut regioonis," ütles president Karis.

Riigikaitse nõukogu arutas ka Venemaa relvajõudude suurenemist Ukraina piiri lähedal. "Selline ebatavaline liikumine on väga murettekitav ja jälgime olukorda tähelepanelikult. Ka siin peame valmis olema kiireteks ning ootamatuteks arenguteks," ütles Karis.

Peaminister Kaja Kallas ütles, et Poola, Läti ja Leedu kaitsevad praegu EL-i välispiiri. "Valgevene hübriidrünnak on jõudnud ohtliku eskalatsioonini. Eesti julgeolek algab Poolast, Leedust ja Lätist. Tuleb rõhutada, et migrandid on Valgevenesse saabunud seaduslikult ning tahavad praegu ebaseaduslikult siseneda Euroopa Liitu," ütles ta.

Kallas ütles, et oluline on, et liitlased ja EL-i institutsioonid seisavad Poola ja Leedu eest. "EL võttis vastu otsuse täiendavate sanktsioonide kehtestamise kohta Valgevenele. Kuna Lukašenka on diktaator, siis mõistab ta ainult jõudu. Seetõttu on EL-i sanktsioonid heaks jõu näitamise meetmeks," ütles ta.

"Hoogustunud on ka diplomaatline surve riikidele, kust inimesed Valgevenesse saabuvad. Meie dilpomaatilise töö fookuses on, et Lukašenka laseks ÜRO abiorganisatsioonid oma riigi territooriumile," selgitas Kallas.

Kallase kinnitusel on Eesti piir hästi valvatud ja otsest ohtu Eesti piirile ei ole. "Jätkame tugevdatud kontrolli piiril ja oleme valmis tegelema ebaseaduslike piiriületajatega," ütles Kallas ja lisas, et on arutatud ka seda, kuidas idapiirile kiirendatud korras ajutisi tõkkeid rajada.

Kallas nentis, et Lukašenka ja Venemaa president Vladimir Putin üritavad näidata, et Euroopa Liit on lõheastunud, kuid see ei ole nii.

Riigikaitse nõukogu arutas president Alar Karise kutsel arutas teisipäeva hommikul Valgevene tekitatud hübriidkriisi ja regionaalset julgeolekuolukorda.

Kommentaarid puuduvad