Järgmine hinnatõus: paberidefitsiidi tõttu võivad ajalehtede hinnad tõusta viiendiku võrra

uudised.ee

Paljud paberitootjad on digimeedia pealetungi ja koroonaaegse ajalehemüügi madalseisu tõttu ajalehepaberi tootmise lõpetanud ning trükimeedia seisab silmitsi paberidefitsiidi ja suure hinnatõusuga, kirjutab Postimees. Arvutuste järgi toob paberi hinnatõus tellijale kaasa ajalehe hinnatõusu 15–20 protsenti.

Nimelt on turul tekkinud paberi puudujääk, sest paberitehased on vähendanud tootmist, kuna ajalehepaberi tarbimine on kaua langenud.

"Häda on selles, et need tootmisüksused, mis ajalehepaberit toodavad, on nii võimsad, et ühe tehase või ühe masina kinnipanek tähendab sadu tuhandeid tonne paberit aastas," ütles trükikoja Kroonpress juht Andres Kull. "Masin kas töötab täisvõimsusel või ei tööta üldse, osaliselt seda vähendada ei saa," selgitas ta. 

Seega on viimastel aastatel kadunud turult tohutu hulk ajalehepaberit, kuid nõudlus ei ole sama palju langenud. Kulli sõnul ähvardab maailma ajalehepaberi puudus. See omakorda on tõstnud ajalehepaberi hinda tänavu juba 60 protsenti. Kulli sõnul tuleb ajalehepaberi tonni eest maksta praegu 600–700 eurot, sellele lisandub tootmise hinna tõus, mille tootjad ostjatelt sisse kasseerivad.

Printalli trükikoja müügidirektor Tõnis Peebo näeb turul veel hinnatõusuruumi. "Kui vaadata, millised hinnad on Saksamaa paberiturul, siis siin on hinnatõusuruumi veel 20 protsenti," ütles Peebo.

Postimehe levi- ja klienditeenindusdirektor Timmo Liliumi sõnul on Postimees Grupi paberikulu aastas miljon eurot ning trükikoda on teatanud, et ees ootab hinnatõus 60–70 protsenti.

"Üritame lugejatele võimalikult kaugele vastu tulla, kuid sellist hinnatõusu ei ole me võimelised omast taskust kinni maksma," ütles Lilium.

Uus hind hakkab kehtima uuest aastast, enne seda saab teha ajalehetellimuse vana hinnaga. Tellijatele teatatakse hinnatõusust novembris.

 

Kommentaarid puuduvad