WHO ärev hoiatus: koroonaviiruse uue omikrontüvega seotud oht on väga suur!

uudised.ee

Koroonaviiruse uue omikrontüvega seotud oht on üleilmselt "väga suur", hoiatas esmaspäeval Maailma Terviseorganisatsioon, kelle sõnul pole veel selge, kui ohtlik ja nakkav uus viirusevariant on. 

ÜRO terviseameti sõnul on koroonaviiruse uus Lõuna-Aafrika Vabariigis tuvastatud variant "suure arvu mutatsioonidega, millest osa valmistab muret ning võib olla seotud suurema nakkavuse ja immuunkaitsest läbimurdmispotentsiaaliga".

"Kui omikroni tõukel leiab aset koroonaviiruse uus suur laine, võivad selle tagajärjed olla rasked," märkis WHO.

ÜRO terviseamet lisas, et praeguseks ei ole teatatud ühestki omikrontüvega seotud surmajuhtumist, ent märkis, et isegi kui uus variant ei osutu ohtlikumaks või surmavamaks kui eelmisel, võib see suurema nakkavuse korral lisada veelgi survet tervishoiusüsteemidele ning tuua seeläbi rohkem surmajuhtumeid. 

WHO märkis, et riigid peaksid tõhustama seiret, et saada selge ülevaade, kus ja kui kiiresti uus tüvi levib. Ühtlasi kutsus ÜRO terviseamet kiirendama vaktsineerimist koroonaviiruse vastu, seda eriti elanikkonna haavatavamate rühmade hulgas. Samas hoiatas WHO reisikeeldude kehtestamise vastu, kuna reisimise blokeerimine riikidest, kus uusi variante esimesena tuvastatakse, on ebaõiglane ning vähendab valmidust ulatuslikuks seireks. 

"Kuna omikrontüve on juba avastatud mitmes maailma piirkonnas, ohustaksid reisikeelud Aafrika riikide vastu üleilmselt solidaarsust," ütles WHO regionaaldirektor Matsihidiso Moeti. 

Kommentaarid puuduvad