Kiirtestidest koolides uue tarneni ei jätku

uudised.ee

Kui algselt arvati optimistlikult, et koolidele mõeldud kiirteste jagub detsembri lõpuni, siis nüüd on selge, et haridus- ja teadusministeeriumi hangitud testidest järgmise tarneni ei piisa ja paljud koolid peavad kiirteste juurde muretsema, kirjutab Postimees. 

Ministeeriumi teadusnõunik Mario Kadastik ütles juba novembri algul, et teste on kindlasti juurde vaja - oktoobri lõpus hangitud Selfdiagnosticsi testidega arvestati esialgu novembri lõpuni. Samas on haridus- ja teadusminister Liina Kersna hiljem kinnitanud, et testimist veidi piirates jagub Selfdiagnosticsi tarnitud teste aasta lõpuni.

Kiirtestide uueks hankepartneriks valitud saarlaste ettevõtte Medesto Logisticsi esimene kokkulepitud tarnekuupäev on 8. detsember, kuid see on mitmete koolide jaoks ületanud kriitilise piiri - testid on otsas ja raha otsitakse eelarvetest.

Haridus- ja teadusministeerium saatis omavalitsustele neljapäeval kirja: kui testidest on puudu, tuleb need ise soetada või võimalusel ümber jaotada.

Pärnu koolidel on puudu veidi enam kui 4500 testi. «Linnavalitsus peab jooksvat arvestust selle kohta, kui palju on igas koolis teste alles ja kui palju puudu. Kui üheksa kooli puudujääk reedehommikuse seisuga kokku liita, siis on puudujääk ehk testide vajadus 4535 tükki,» ütles linnavalitsuse meedianõunik Teet Roosaar.

Pärnu lahendab olukorra koolide Covid-19 eelarve abil: «Koolidel on eelarverida, kust ostetakse näiteks desovahendeid. Linnavalitsus on koolidele öelnud, et kui teste puudu jääb, tuleks seda eelarverida kasutada ja testid enne Medesto Logistics OÜ tarnet ise osta.»

Erinevalt Pärnust ei pea Tartu testide koguste kohta arvet, kuid siiski leidub ka neil koole, kus testid on otsas. «Teatavasti riigipoolsed testide tarned viibivad, kuid koolid ise peavad testimist väga oluliseks, et koroona levikut ennetada,» lausus linnavalitsuse haridusosakonna juht Riho Raave.

Suurt kogust teste pole linnal tema sõnul mõtet riigihankega muretseda, sest praegust kiiret vajadust see enam ei lahendaks. Küll aga saadeti koolidele kiri, et kui testidest on puudu, tuleks neid koolidel endal tellida ning riik kompenseerib kulu hiljem.

Haapsalus on olemas testide varu ja praeguses olukorras võetakse see ka kasutusse. «Haapsalu linnal on pidevalt olnud oma testide varu ja seoses riigipoolse hetkelise tarnepausiga varustame oma koole kokku ligi 700 testiga,» selgitas aselinnapea Tõnu Parbus.

Testimist rahastatakse nüüd aga Haapsalu linna eelarvest, sest varem riigi antud toetus on tema sõnul juba ära kulunud.

Tallinnas muret pole, abilinnapea Vadim Belobrovtsevi sõnul kaeti mõnes koolis tekkinud puudus haridusameti reservist.

Testipuudust põhjendab ministeerium koolide erineva testimisstiiliga. Esimestel koolivaheajajärgsetel nädalatel soovitas ministeerium testida kogu kooliperet kolm korda nädalas. Seejärel anti juba soovitus testida õpilasi kaks korda nädalas, eeskätt just vaktsineerimata ja koroonaviirust mittepõdenud õpilasi. Ministeeriumi soovitusi ei ole kõik koolid aga üksmeelselt järginud. «Koolid on järginud testimisel väga erinevat praktikat ja seetõttu on osal teste endiselt varuks, osal aga otsas või otsa saamas enne uut tarnet. Erinev praktika on olnud tihti seotud ka asjaoluga, et epidemioloogiline olukord on samuti olnud piirkonniti erinev,» selgitas ministeerium Postimehele.

Tartu Variku kooli direktor Peeter Kikas on testimurega hästi kursis ja tunnistab, et prognoosi järgi peaks tema kool testikitsikusest ääri-veeri välja tulema. Seetõttu loodetakse kolmapäeval saabuvatele testidele väga. «Ma ei näe põhjust minna kiirteste varuks ostma, mulle tundub, et me saame hakkama. Aga viimane piir on küll,» tõdes ta.

Raave sõnul on Tartu linna ja koolide üldine seisukoht, et testida tuleks kõiki lapsi, tehes seda kaks korda nädalas, ning vaktsineerimata ja vaktsineeritud õpilastel vahet tegemata.

Kommentaarid puuduvad