Eestis tuvastati kaks koroonaviiruse omikrontüve kahtlusega inimest

uudised.ee

Eestis tuvastati kaks positiivset koroonavproovi, mille puhul võib tegemist olla omikron tüvega.

Esimesel juhul saabus reisija Eestisse Dubaist, teisel juhul Lõuna-Aafrika Vabariigist vahemaandumisega Frankfurdis. Mõlemad reisijad said positiivse testitulemuse reedel ning viibivad koduses isolatsioonis.

Terviseameti andmetel tuvastati reisijate testides omikrontüvele omane s-geeni mutatsioon, kuid lõpliku kinnituse saamiseks proovid sekveneeritakse. Terviseamet kontakteerus mõlema haigestunuga ja kaardistas nende teekonna ning võimalikud lähikontaktsed. Mõlemad omikrontüve kahtlusega patsiendid on vaktsineeritud.

Lõuna-Aafrika Vabariigis käinud reisija saabus Eestisse kolmapäeval Frankfurdi kaudu – lennud LH573 ja LH882 – ning koroonaviirusele omased sümptomid ilmnesid päev hiljem. Reedel antud PCR test osutus positiivseks. Terviseamet soovitab kõigil samadel lendudel viibinutel jälgida oma tervist ning teha PCR-test.

Dubaist Eestisse lennanud reisija saabus Eestisse neljapäeval, kuid tegemist polnud liini- ega tšarterlennuga ja reisijate seas lähikontaktsed puuduvad. Saabumise päeval tekkisid reisijal kerged sümptomid ning reedel antud PCR-test osutus positiivseks.

Terviseamet tuletab meelde, et omikrontüve riskiriikidest ehk Lõuna-Aafrika Vabariigist, Botswanast, Malawist, Lesothost, Svaasimaalt, Namiibiast, Mosambiigist, Zimbabwest, Egiptusest ja Türgist saabujad – sealhulgas lapsed – peavad tegema kohe Eestisse jõudes PCR-testi.

Saabudes riikidest, mis ei ole omikroni riskiriigid, on samuti tungiv soovitus teha vahetult pärast saabumist PCR-test, mis on kõigile reisilt naasvatele Eesti elanikele tasuta. 

Kommentaarid puuduvad