Ootuspärane? Selgus, kui paljud eestlased pooldavad vaktsineerimise kohustuslikuks muutmist

uudised.ee

Ühiskonnauuringute Instituudi tellimusel läbi viidud küsitlusest selgub, et 51 protsenti vastajatest ei nõustu ning 43 protsenti nõustub sellega, et koroonaviiruse vastu vaktsineerimine tuleks Eestis muuta kohustuslikuks.

Kuigi siiani on valitsus kinnitanud, et koroonaviiruse vastu vaktsineerimine jääb Eestis vabatahtlikuks, siis mujal Euroopa Liidus räägitakse kohustuslikust vaktsineerimisest aina enam. Austrias hakkab vaktsineerimiskohustus kehtima alates järgmise aasta 1. veebruarist ning kohustuslikust vaktsineerimisest räägitakse ka Saksamaal. Euroopa Komisjoni president Ursula Von der Leyen teatas möödunud nädalal, et Euroopa Liit peaks mõtlema kohustusliku vaktsineerimise peale. 

Sellest tulenevalt küsisi Norstat Eesti inimestelt, kas nad on nõus või mitte sellega, et koroonaviiruse vastu vaktsineerimine tuleks muuta sarnaselt Austriale ka Eestis kohustuslikuks. 51 protsenti küsitlusele vastanutest ei ole sellega üldse nõus või pigem ei ole nõus. 43 protsenti on täiesti nõus või pigem nõus ning kuus protsenti ei osanud arvamust välja tuua. 

Erakondliku eelistuse järgi pooldaks kohustuslikku vaktsineerimist enim Reformierakonna toetajad, kellest 71 protsenti nõustub, et koroonaviiruse vastu vaktsineerimine tuleks muuta Eestis kohustuslikuks, ja 26 protsenti ei nõustu. Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) toetajate hulgas on vastavad näitajad 56 ja 38 protsenti ning Eesti 200 toetajate hulgas 54 ja 40 protsenti.

Vähem oleks kohustusliku vaktsineerimise poolt Keskerakonna ning Isamaa toetajad. Neil toetab sundvaktsineerimist vastavaly 47 ja 43 protsenti ning ei toeta 44 ja 48 protsenti. 

Suurim oleks aga vastuseis kohustuslikule vaktsineerimisele Eesti Konservatiivse Rahjvaerakonna (EKRE) toetajate seas, kellest 12 protsenti nõustub ja 85 protsenti ei nõustu sellega, et vaktsineerimine tuleks muuta Eestis kohustuslikuks. 

Kommentaarid puuduvad