Kaja Kallas: Venemaale ei tohi anda sõnaõigust NATO teemal

uudised.ee

Peaminister Kaja Kallas kommenteeris neljapäeval valitsuse pressibriifil USA ja Venemaa riigipea telefonivestlust, märkides, et Venemaale ei tohi mitte mingil juhul anda sõnaõigust selles, kes tohib või ei tohi NATO-sse kuuluda. 

“Venemaale ei tohi anda mingit sõnaõigust ka selles, kuidas NATO oma territooriumi kaitset korraldab,” rõhutas Kallas. 

Ta lisas, et Euroopa, sealhulgas Eesti julgeoleku küsimusi peab arutama koos kõigi liitlastega. “Räägin sellel teemal ka president Alar Karisega, et korrata üle valitsuse seisukohad, ühtlasi on plaanis suhelda meie regiooni teiste peaministritega,” ütles Kallas. 

Tema sõnul on kõigile teada, et Venemaa plaan on sõjalise jõu ja ähvarduste mõjul sundida Ukrainat oma otsuseid muutma ja sundida NATO-t valima teatud teid. “Ja kõige murettekitavam on Venemaa soov muuta Euroopa mõjusväärideks. See on lubamatu ja moraalselt vale ning seda tuleb ka selgelt Venemaale öelda,” ütles Kallas.

Vene president Vladimir Putin tahtis teisipäeval USA riigipealt Joe Bidenilt tagatisi, et NATO ei jätka idasuunalist laienemist, teatas Kreml pärast kahe liidri virtuaaltippkohtumist teisipäeval. “Venemaa on tõsiselt huvitatud usaldusväärsete õiguslike tagatiste saamisest, mis välistaksid NATO idasuunalise laienemise ja ründerelvade paigutamise Venemaaga külgnevatesse riikidesse,” ütles Kreml avalduses.

USA president Joe Biden ei andnud teisipäeval Vene riigipeale Vladimir Putinile mingeid lubadusi seoses nõudmisega, et Ukrainal takistataks ühineda NATO-ga või Ühendriigid vähendaksid sõjalist kohalolekut regioonis, ütlesid USA ametnikud. “Ma ei lasku üksikasjadesse selles osas, mida nad rääkisid,” ütles USA riikliku julgeoleku nõunik Jake Sullivan pärast Bideni ja Putini virtuaaltippkohtumist. “Kuid ma ütlen teile selgelt ja otse, et ta ei andnud selliseid lubadusi ega teinud järeleandmisi.”

USA president Joe Biden helistab neljapäeval NATO Ida-Euroopa liikmetele, et arutada oma videotippkohtumist Venemaa presidendi Vladimir Putiniga ja sõjahirmu Ukrainas, teatas Valge Maja. “Biden kutsub kokku kohtumise meie idapoolsete NATO liitlaste niinimetatud Bukaresti Üheksa rühma juhtidega, et teavitada neid oma kõnest president Putiniga, kuulata nende seisukohti praeguse julgeolekuolukorra kohta ja rõhutada Ühendriikide pühendumust Atlandi-ülesele julgeolekule,” seisis avalduses.

Bukaresti Üheksa (B9) koondab alliansi idapoolseid liikmeid, kellest enamik jagab muret Venemaa katsete pärast taastada oma mõju regioonis.  Rühma kuuluvad Rumeenia, Ungari, Bulgaaria, Tšehhi, Poola, Slovakkia, Eesti, Läti ja Leedu.

Biden ütles varem päeval, et hoiatas oma Venemaa ametivenda Vladimir Putinit pretsedenditute sanktsioonidega, kui Venemaa tungib Ukrainasse.  Biden sõnas päev pärast nende virtuaalset tippkohtumist, et Ühendriigid vastaksid sanktsioonidega, “milliseid ta pole varem näinud”. 

Kommentaarid puuduvad