Osav manipulatsioon ja hirmu all elamine: vägivallatseja on tänaval üks ja koduseinte vahel teine

Lähisuhte- ja perevägivalla ohvrid kannatavad tihtipeale lausa aastaid nii vaimse kui füüsilise terrori all. Vägivald ei teki aga üleöö ja tihtipeale ei osata koheselt potentsiaalset vägivallatsejat äragi tunda, sest tegemist on osavate manipulaatorite ja hirmutajatega. Formaadis "10 kõige põletavamat küsimust" oli külas Naiste Tugi- ja Teabekeskuse juht Pille Tsopp-Pagan, kes tõi esile mõned vägivaldse inimese tunnusmärgid, mida tasuks tähele panna.

Kuidas tunda ära vägivaldset inimest? "Vägivallatseja kontrollib väga hästi olukorda. Tema põhimõte on alati kontrolli säilitamine nii enese käitumise kui enese kontrolli all olevate inimeste üle. Püsivad vägivallatsejad teavad väga hästi, mida nad teevad," kirjeldab Pille. See tähendab seda, et nad ei kakle tänaval ega baaris, vaid kodus on nad teistsugused.

Pille sõnul on vägivallatsejate eesmärgiks kõrvaldada ohvri elust kõik muud tegurid, nagu näiteks sõbrad, ja isoleerivad neid vaikselt ning märkamatult. Tihtipeale nõuab vägivallatseja ohvrilt ka privaatsuse kaotamist ehk näiteks kõiki paroole ja suhtluskanalite jälgimist. "Vägivalla ohvritel sageli ei ole füüsilist vägivalda, vaid on ainult vaimne vägivald, mis põhineb võimul ja kontrollil," selgitab Pille ja lisab, et sõbrana saab potentsiaalse ohvri ära tunda nii, kui sa täheldad, et inimene on hästi palju muutunud.

Kommentaarid puuduvad