Elektrihinnad puust ja punaseks! Vaata, kes ja kui palju saavad riigilt hüvitist taotleda

uudised.ee

Viimase aja suurim mureallikas pea kõigi inimeste jaoks on elektri- ja gaasihindade rekordiline tõus ja sellest tulenevalt üüratud arved, mille maksmine paljudele üle jõu käib. Teeme kokkuvõtvalt puust ja punaseks, kellel on õigus riigi poolt abi taotleda ja kuidas see käib. Energiahinna tõusu leevendamiseks on riigi poolt välja töötatud kolm meedet: elektri võrgutasu ja gaasi võrgutasu hüvitamine kõigile tarbijatele ning elektri-, gaasi- ja küttearvete osaline tasumine kuni keskmise sissetulekuga leibkondadele.

Elektri võrgutasu hüvitatakse kõigile

Elektri võrgutasu hüvitatakse 50% ulatuses kõigile elektritarbijatele - see kajastub automaatselt elektriarvetel võrguteenuse poole väiksema maksumusena. Selle nimel ei pea tarbija ise midagi tegema. Soodustus kehtib oktoobrist märtsini tarbitud elektri kohta. „Elektrihinna tõus puudutab paratamatult meid kõiki, nii kodutarbijaid kui ka ettevõtteid. Et järsult kasvanud elektriarved rahakotile ootamatult suureks koormaks ei osutuks, toetab riik olukorra leevendamiseks kõiki elektritarbijaid läbi võrguteenuse kulu osalise katmise,“ ütles majandus- ja taristuminister Taavi Aas.

Gaasi võrgutasu hüvitatakse kõigile

Nii nagu elektri võrgutasu puhul, kompenseerib riik kõikidele gaasitarbijatele detsembrist kuni märtsini gaasi võrguteenuse tasust 100%. Soodustuse saamiseks ei pea tarbijad eraldi ise midagi ette võtma, võrguteenuse katab riik ning tarbijatele laekuv arve on selle võrra väiksem.

Keskmise sissetulekuga pered saavad taotleda elektri-, gaasi- ja küttearvete hüvitamist

Keskmise sissetulekuga peredele hüvitatakse elektri-, gaasi- ja küttearvete tasumisel konkreetse energialiigi hinnatõus 80% ulatuses. See tähendab seda, et arvesse võetakse elektri, gaasi või toasooja enda ühikupõhist hinnatõusu.

Perekond saab toetust taotleda siis, kui nende netosissetulek jääb alla riigi keskmise piiri. Seda arvestatakse pere ühe inimese kohta 1126 eurot kuus, iga järgmise vähemalt 14-aastase leibkonnaliikme kohta on sama summa kaaluga 0,5 ja alla 14-aastased lapsed kaaluga 0,3. Mida see tähendab? Selle kohaselt on näiteks kahe täiskasvanud inimese, kes käivad tööl ja teenivad vähem kui keskmist palka, toetuse saamise piiriks 1689 eurot (1126 eurot + 1126 x 0,5). Kui peres on ka laps, kes on noorem kui 14-aastane, on toetuse saamise piiriks 2027 eurot (1126 eurot + 1126 x 0,5 + 112 6x 0,3). Kui peres on kaks täiskasvanut ja kaks juba üle 14-aastast last, on piiriks 2815 eurot.

Peredele, kes saavad toetust taotleda, hüvitatakse 80% energia koguhinnast, kui elektril ületab hind 120 €/MWh (12 s/kWh), gaasil 49 €/MWh (4,9 s/kWh) ning kaugküttel 78 €/MWh (7,8 s/kWh). Toetust saavad taotleda kõik tarbijad ja pole vahet, kas elektripakett on börsihinnaga või fikseeritud hinnaga.

Selleks, et hõlpsasti välja arvutada, kas sinu pere kvalifitseerub toetuse saamiseks, on loodud ka KALKULAATOR! Toetuse saamiseks tuleb esitada vastav taotlus rahvastikuregistri-järgsele omavalitsusele.

Lisainfot leiad Rahandusministeeriumi kodulehelt!


Foto: Stenbocki maja Facebook

Kommentaarid puuduvad