Mis saab edasi? Viljandi linn viib skandaalse Jaak Joala monumendi minema

uudised.ee

Viljandi linnavalitsus otsustas tänasel istungil, et Jaak Joala kuju tuleb praegusest asukohast ära viia. Kuju teisaldatakse jaanuari jooksul, kirjutab Sakala. Novembris tööle asunud Viljandi valitsuskoalitsiooni eesmärk oli teiste teemade kõrval Jaak Joala kuju küsimusele lahendus leida.

Esimese sammuna kohtusid linnavolikogu esimees Helmen Kütt ja linnapea Madis Timpson Jaak Joala lese Maire Joalaga. Nagu kohtumisel selgus, on Maire Joala endiselt seisukohal, et laulja monument erineb sellest, millele tema oma nõusoleku oli andnud, ning sellisel kujul seda eksponeerida ei tohiks. Nii linnapea kui linnavolikogu esimees leiavad, et linnal ei sobi hakata laulja lesega kohut käima.

"Nagu ma olen öelnud, siis mina Maire Joalaga kohtusse minna ei plaani, sest see on mulle inimlikult vastuvõetamatu," ütles linnapea Madis Timpson. "Mul on kahju, et eelmise aasta jooksul ei suutnud mittetulundusühing Meie Viljandi lahendust leida. Mõistlik oleks aga sellele saagale nüüd joon alla tõmmata."

Võttes arvesse asjaolu, et Jaak Joala monumendi püstitamise protsess on toonud Viljandile negatiivset tähelepanu, samuti hinnates, et kuju edasine varjamine pole otstarbekas, otsustas Viljandi linnavalitsus monumendi praegusest asukohast ära viia.

Kuju teisaldatakse jaanuari jooksul, jälgides, et see demonteerimise ja transpordi ajal kahjustada ei saaks, ning viiakse hoiule Viljandi Linnahoolduse ruumidesse ajani, mil selgub selle edasine saatus.

Praegune Viljandi koalitsioon on ühel meelel, et Jaak Joala kuju teisaldamisega võib ühe peatüki selles palju poleemikat tekitanud saagas lõppenuks lugeda. Maha pole aga maetud ideed tähistada Jaak Joala mälestust tema sünnilinnas Viljandis mõnel teisel viisil.

Kommentaarid puuduvad