Vastab Eesti Energia! Kõik, mida sa pead teadma elektrihinna tõusu kohta

uudised.ee

Praeguse aja kuumim teema, mis puudutab pea igaüht meist, on otseloomulikult hirmkallid elektrihinnad. Detsembrikuu arved, mil elektrihind lõi tõelisi rekordeid, laekuvad järgemööda ja mõned võtavad suisa tummaks. Paraku on aga palju küsimusi, mille vastused on endiselt segased ja kohati väga keeruliselt lahtiseletatud. Miks ikkagi on elekter praegu nii kallis, milline elektripakett on tarbijale kõige soodsam ja millised hinnad ootavad meid tulevikus? Antud teemat kommenteerib Eesti Energia pressiesindaja Priit Luts, kelle sõnul pakuvad nad elektrit umbes 60% tarbijatele. Ülejäänud 40% ostab elektrit mõnelt teiselt ettevõttelt.

Hästi lihtsustatult - miks on elektrihind praegu nii kallis? Miks see tõuseb?

Elektri hind Põhja- ja Baltimaade ühisel elektriturul Nord Pool kujuneb nõudluse ja pakkumise vahekorras. Nõudlus sõltub suuresti ilmastikust (temperatuurist, sademete hulgast, tuuleoludest) ja ka majandusaktiivsusest. Pakkumine sõltub samuti ilmastikust ehk kui hüdroressurssi on Põhjamaades vähe ning tuule- ja päikese- ja tuumaenergiat pole turul piisavalt, käivituvad lisaks järgemööda fossiilkütusel töötavad jaamad, mis on kallimad. Nende juhitavate jaamade tootmise hind on üha kasvanud, olgu see siis tingitud CO2 või kütuste (gaas, kivisüsi) mitmekordsest hinnatõusust aastatagusega võrreldes.

Mis asi on võrgutasu?

Elekter on kaup, millel on oma hind. Võrgutasu on tasu selle eest, et kaup kliendile mööda elektriliine koju jõuaks. Liine haldavad ja hooldavad põhivõrguettevõtte Elering ja jaotusvõrguettevõte Elektrilevi (turuosa 95%). Mõlema võrguettevõtte kulusid teenuse pakkumisel hindab konkurentsiamet, kes hinna kooskõlastab.

Kuidas on elektrihinnaga seis teistes riikides nagu näiteks Soome, Rootsi ja Norra?

Elektri börsihind on kordades kallinenud kõigis riikides. See ei ole kuidagi Eesti eripära.

Kas niivõrd kõrge elektrihind on uus normaalsus või ajutine anomaalia? Kas see võib tulevikus veel kallim olla?

Finantsturud, kus kaubeldakse elektriga ette, ei usu hinna märkimisväärsesse langusesse enne kevadet. Nõudlus on kõrge, kütuste ja CO2 hind on kõrge.

Pikaajaliselt on parim rohi kõrgete elektrihindade vastu see, kui turule jõuab rohkem CO2 vaba tootmist, mille omahind on madalam. See on ka põhjus, miks Eesti Energia tütarettevõtte Enefit Green on 2025. aastaks rajamas suures mahus uusi tuule- ja päikeseparke ehk suurendamas oma tootmisvõimsust enam kui kaks korda. Kui realiseerub Eesti Energia plaan rajada enne 2030. aastat regiooni esimene avameretuulepark, annab see üksinda juba pool Eesti elektritarbimisest.

Mis saab neist peredest, kes ei jaksa hiiglaslikke elektriarveid ega viiviseid kinni maksta? Elektri hinnatõus mõjutab meie kliente väga erinevalt. On neid, kel oli varasemalt sõlmitud pikaajaline fikseeritud hinnaga leping ja nendel võis olla arve isegi väiksem, sest riik kompenseerib pool võrgutasust. Jaanuaris koduklientidele väljastatud arvete keskmine summa oli 87 eurot (aasta tagasi 50 eurot). 

Laekunud arved on mõistagi tekitanud klientidel palju küsimusi. Mõistame muret ja anname endast parima, et kliente sel keerulisel ja pingelisel perioodil võimalikult palju aidata.

Selleks, et rohkem kliente saaks enda küsimustele vastused, oleme pikendanud nõustamiskeskuse tööaega ja suurendanud inimeste arvu, kes küsimustele vastavad. Suuname abivajajaid abi saama ja infot leidma nii telefoni, e-maili, veebichati kui ka kodulehe kaudu. Igapäevaselt saab meilt vastuse oma küsimusele ligi paartuhat klienti.

Oleme oma arveldusprotsessis alati olnud paindlikud ja kui klient seisab silmitsi makseraskustega, soovitame kindlasti meiega ühendust võtta. Leiame koos viisi, kuidas arvete tasumisega edasi minna. Iga kliendi murele vaatame otsa personaalselt.

Kas tarbija peaks börsipaketist loobuma ja valima fikseeritud hinnaga paketi? Mis on kummagi eelised, miinused?

Elektrimüüjana ei anna me siinkohal soovitusi, sest klient peab hoolikalt ise oma riskitaluvusest hindama. Fikseeritud hinnaga pakett annab kindluse, et lepinguperioodi kestel on hind kogu aeg sama ja kliendil on märksa lihtsam oma arve suurust kontrollida. Börsipakett sobib neile, kes soovivad osa saada nii väga madalatest hindadest, kuid peavad samas arvestama võimalusega, et hind võib olla ka väga kõrge. Vastavalt hinnale jääb talle võimalus oma tarbimist soodsama hinnaga tundidele juhtida.

Mida tähendab see kõik tarbija jaoks - kas pean hakkama raha koguma, et arveid kinni maksta? Kuidas saan ma oma elektrikulusid minimaalsena hoida?

Kõige odavam elekter on tarbimata jäetud elekter. See ei tähenda, et inimene peaks jätma oma hädavajalikud toimetused tegemata, kuid üldjuhul on igas kodus võimalus tarbimist vähendada või nutikamaks muuta. Oleme siinkohal energialahendustega klientidele toeks. Suurema mõjuga lahendustest saab esile tuua näiteks selle, et klassikalisest elektriküttest on märksa soodsam soojuspumbal põhinev lahendus. Suur osa kliente on huvitatud ka meie päikeseenergia lahendusest, et ennast pikaajaliselt elektrihindade tõusu vastu kindlustada.

Lisaks saad lugeda Eesti Energia blogist.

Kommentaarid puuduvad