Miks ohvrid aastateks vägivallatseja kõrvale jäävad? Naiste Tugikeskuse juht annab vastuse

uudised.ee

Lähisuhte- ja perevägivalla ohvrid kannatavad tihtipeale lausa aastaid nii vaimse kui füüsilise terrori all. Vägivald ei teki aga üleöö ja tihtipeale ei osata koheselt potentsiaalset vägivallatsejat äragi tunda, sest tegemist on osavate manipulaatorite ja hirmutajatega. Kui ohver julgeb oma looga avalikkuse ette tulla, tekib tihtipeale paljudes küsimus: miks ohver ometi ära ei läinud? Formaadis "10 kõige põletavamat küsimust" oli külas Naiste Tugi- ja Teabekeskuse juht Pille Tsopp-Pagan, kes just sellele küsimusele vastuse andis. 

Kuidas vägivaldset inimest ära tunda? "Vägivallatseja kontrollib väga hästi olukorda. Tema põhimõte on alati kontrolli säilitamine nii enese käitumise kui enese kontrolli all olevate inimeste üle. Püsivad vägivallatsejad teavad väga hästi, mida nad teevad," kirjeldab Pille. See tähendab seda, et nad ei kakle tänaval ega baaris, vaid kodus on nad teistsugused.

Vägivald, mis tahes kujul, mõjub ohvritele väga ruineerivalt. "Seal tekivad traumad ka siis, kui inimesti ei lööda. Kui on see väga pikaajaline, võib juhtuda, et tekivad füüsilised mõjud nagu kehalised haigused. Kui peres on lapsi, mõjutab see kindlasti ka nende vaimset tervist ja kasvamist. Need lapsed loovad lõpuks oma perekonna ja võtavad üle, kuidas nende ema ja isa käitusid," selgitab Pille vägivalla mõjusid ja tagajärgi, mida esimese hooga hinnata on raske. 

Miks ohvrid vägivallatseja juurest ära ei lähe, on üks peamisi küsimusi, mis inimestel taolisi olukordi kuuldes tekib. "Ohver ei lahku vägivallatseja juurest sellepärast, et vägivald algab hiilides ja sa tegelikult ei anna endale aru, kui sa oled selles situatsioonis, et see, kus sa elad, on vägivald," kirjeldab Pille, kuidas ohvrid tihtipeale ei mõista kõrvutada enda elu teiste omaga, et näha, mis on valesti. 

Ohvrid on tihtipeale suhtesse palju investeerinud ja sellest ei julgeta ilma jääda. Neid tabab hirm ja hakatakse meenutama, milline see suhe oli alguses. Tekib lootus, et see intsident oli ajutine. "Enamasti need intsidendid ei ole ajutised. Need ei ole ühekordsed ja enamasti lähevad järjest raskemaks. Teine küsimus - vägivallatseja, kes tahab säilitada võimu ja kontrolli, hakkab koheselt manipuleerima, saatma sõnumeid. Ta hakkab testima, mis töötab, armastus või ähvardus. Inimene tahab uskuda parimat ja läheb tagasi," kirjeldab Tsopp-Pagan.

Vaata täpsemalt videost!

Kommentaarid puuduvad