Eesti Energia: elektrimüügist meil suurt tulu teenida ei ole võimalik

uudised.ee

Eesti Energia juhatuse liikme Agnes Roosi sõnul on ettevõte hüppelise elektrihindade kasvu osas mõnes mõttes oma klientidega samas olukorras, kinnitades, et kõrgete hindade juures elektrimüügist märkimisväärset tulu teenida ei ole võimalik.

"Börsiklientide jaoks ostame elektri Nord Pooli elektribörsilt. Kui elektri börsihind on kallis, siis meie sellest rohkem kasumit ei saa," ütles Roos BNS-ile. 

Kui klient sõlmib aga fikseeritud hinnaga lepingu, siis ostab Eesti Energia sel hetkel tema eeldatava tarbimismahu jagu elektrit Nasdaqi tulevikutehingute börsilt ning maandab sellega hinnariski prognoositud tarbimismahule.

"Aga kui me prognoosisime, et fikseeritud paketi klient tarbib kuus 300 kilovatt-tundi, ent tegelikult tarbis 500 kilovatt-tundi, peame elektrimüüjana selle vahe katma Nord Pool Spoti hindadega, mis on kordades tõusnud. Sellega realiseerub elektrimüüjale mahurisk ja see on tänases turusituatsioonis suur lisakulu," selgitas Roos. 

Suuremat tarbimist võib tema sõnul põhjustada näiteks oluliselt külmem ilm, nagu nähti tavapäratult jaheda detsembri jooksul. "Või soetab klient endale lepinguperioodil näiteks õhksoojuspumba või koguni elektriauto, mis tema tarbimist eeldatust oluliselt muudab," lisas ta.

"Mõnes mõttes oleme klientidega seega samas olukorras. Arvestasime, et hinnad võivad tõusta, aga selliseid tipuhindu ei osanud keegi ette näha. Nii ei olegi midagi imekspandavat, kui elektrimüügist meil märkimisväärset tulu teenida ei ole võimalik," nentis Roos. 

Eesti Energia müüb elektrit viiel koduturul – Soomes, Eestis, Lätis, Leedus ja Poolas. Ettevõtte turuosa Eestis on ligikaudu 60 protsenti. Roos märkis, et samas on elektrimüük vaid üks Eesti Energia ärivaldkondadest ja sellest ei saa teha järeldust kogu kontserni tulemuse kohta. 

Kommentaarid puuduvad