Hinnatõus kinnisvaraturul on läbi? Kinnisvarabüroo: inimeste ostujõud on hakanud kaduma

uudised.ee

Massiivsele kinnisvara hindade tõusule võib vaikselt hakata puntki panema, sest on näha, et inimeste ostujõud hakkab ära kaduma, hindas praegust kinnisvaraturu olukorda Lumen Kinnisvarabüroo tegevjuht Toomas Matvejev. 

Matvejev tõdes, et korterite hinnad on kasvanud nii massiivselt, et näiteks väga paljud Tallinna inimesed on hakanud kodu otsima Tartusse. Pealinnas ei jõuta enam kinnisvara soetada. Seetõttu võib korterite hinnatõusule hakata vaikselt punkti panema, kuna inimeste ostujõud jääb turul valitsevatele hindadele alla. 

Kinnisvarabüroo tegevjuhi hinnangul võib teatavat hinnatõusu oodata veel eramajade turul. Näiteks aasta tagasi oli odavam osta väike eramaja kui 3-toaline korter. Tänasel päeval on aga näha, et ka eramajad hakkavad muutuma luksuskaubaks. Eramajade hinnad on tõusnud kiiresti, sest valitseb kruntide defitsiit ja ehitusmaterjalide hinnad on kõrged. Mõne arendusamaja puhul on näha, et aastaga on hind kasvanud ca 30%, märkis Matvejev. 

KV.ee juhatuse liige Tarvo Telson tõdes, et ka üüriturul on kiire hinnatõus on seiskunud. Üürituru korterite pakkumist on viimastel aastatel enim mõjutanud COVID-19 viiruslaine puhkemine 2020 aasta kevadel. Siis tekkis turule rohkem üüripakkumisi ja hinnad langesid. Pakkumiste hulk normaliseerus alles 2021. aasta kevadel, millega taastusid ka hinnad, mis jõudsid isegi rekordtasemele. Tänaseks on aga turg on rahunenud ja üüripakkumiste seas on rohkem valikut. "Eks selle taga on enegria- ja küttehinnatõus, mis on pannud inimesi enne valiku tegemist tutvuma küttekuludega," rääkis Telson.

Matvejev aga tähendas, et hetkel pole Tartus veel sellist muutust üüriturul näha ei ole. "Pigem üürnikud uurivad huvipakkuva korteri kohta rohkem infot kommunaalide kohta kui tavaliselt," hindas kinnivarabüroo esindaja, et õiglase hinna korral on siiski võimalik väga kiiresti üürnik leida. 

 

Kommentaarid puuduvad