’’Kuhu nad kadusid?’’ tuleb kordusena ekraanile: mida me teame Markkuse loost?

uudised.ee

Eelmisel aastal septembrikuus alustas TV3 kanalil uus dokumentaalsari "Kuhu nad kadusid?", mis on täna ka kordusena tele-eetris. Meenutame, milline järelkaja oli pärast saadet ja millise uue detaili said teada uurijad. Saatejuht on Tuuli-Ann Freienthal.

Kuus aastat tagasi haihtus Võrumaal jäljetult 16-aastane Markkus, kellest me ei tea siiani midagi.​ Esimene saade keskenduski kuus aastat tagasi kadunud Markkusele, kus tema ema oli valmis rääkima erakordse avameelsusega kõigest. Milliste tulemusteni jõudsid politsei, vabatahtlikud otsijad ja Eesti kõige tuntumad selgeltnägijad, seda kõike näeb kordusena dokumentaalsarjast. Markkuse ema hinges oli segadus ja tühjus, kuid siis juhtus midagi ootamatut. Perekond oli kokku Markkuse kadumisest teada saade kogunud hulga sõpru ja vabatahtlikke ning üheskoos kammiti läbi Tamula järve kaldaid.

’’Ma ootasin tookord Martat ja olin suure kõhuga, käisime otsimas ja siis leiti pruun jope. Siis hakati aheliku pidi teda otsima. Kõigepealt küsiti Marekilt, et kas on Markkuse jope. Mina olin viimane ahelikus, kuna ma olin suure kõhuga, siis hakkas see jope minu poole liikuma ja kõik saatsid järjest edasi. Ma palusin ainult, et see poleks Markkuse oma,'' sõnas Markkuse ema saates.

Juba pikki aastaid teadmata kadunud inimeste otsimisega tegelev SA Kadunud tegevjuht Aare Rüütel ütles meediale pärast saadet, et nendeni jõudis Markkuse juhtumi asjus mitmeid vihjeid, mille kontrollimisega täna tegeletakse. Ta sõnas, et need vihjed on olnud väga asjalikud, kuid neist ei ole võimalik detailsemat ülevaadet anda. Mehe sõnul on tegemist niidiotstega, mille läbitöötamine võtab omajagu aega, sest nõuab muu seas erinevate inimeste ülesotsimist ja nendega kohtumist.

Ka saatejuht Tuuli-Ann Freienthal jagas Seitsmeste otsestuudios uusi fakte saate järelkaja kohta. ''Kinni saab hakata just nendest uutest vihjetest, mis on tulnud. Pärast saadet helistas mulle SA Kadunud juht Aare Rüütel ja ütles, et nad on saanud pärast minu saadet uusi vihjeid ja juhtlõngu, mida järjest hakatakse kontrollima,'' rääkis Tuuli-Ann eelmise aasta septembrikuus.

Seda rohkem kui kunagi varem. ''Peagi lähevad nad kontrollima Võrru garaaže, mida politsei on nimekirjast maha kandnud, sest seal taga käisid koerad ja justkui mingit reaktsiooni ei tekkinud,'' avaldab Tuuli-Ann otse-eetris uued detailid. Ta lisab, et Aare Rüütli sõnul peab nendesse garaažidesse sisse minema, et veenduda, et seal ei ole Markkust. Kuula Tuuli-Anni toonast intervjuud lähemalt siit.

Kuigi Markkuse ema on aastate jooksul palunud politseil alustada tema poja kadumisega seoses kriminaaluurimist, pole menetlusgrupi juhi sõnul plaanis seda jätkuvalt teha.

“Kogutud info ei anna noormehe kadumises kuritegu kahtlustada, mistõttu ei ole kriminaalmenetluse alustamine endiselt päevakorras,” selgitas Politsei- ja piirivalveameti Võru menetlusgrupi juht Margus Puhm eelmise aasta lõpus Delfile. “Tõsi on aga, et Markkuse kadumisjuhtumi lahendamisel on politsei kasutanud kõiki võimalusi ning erinevaid toiminguid on tehtud kordades suuremas mahus kui mistahes seadus või menetlus ette näeb.”

Juhtumit ei ole menetleja sõnul uurinud üksnes Võru politsei. “Markkuse tagaotsimise toimiku on neil aastatel läbi töötanud ka teised politseieksperdid väljaspool Vōru, analüüsimaks uue pilguga, kust otsida ja mis vōis juhtuda,” kinnitas Puhm. “Vōru politsei järeldustele ei ole aga ka need toimingud andnud ühtki muud tulemust peale järelduse, et kuritegu pole alust kahtlustada ja poiss sattus tōenäoliselt ise maastikul hätta.”

Kuhu nad kadusid?– Võru Markkuse lugu on kordusena TV3s täna kell 20.00

Kommentaarid puuduvad