Põnev! Vaata, keda tunnustatakse sel aastal „Selgelt Kõneleja“ laureaadi tiitliga

uudised.ee

Kolmapäeval, 19. jaanuaril tunnustab Eesti Vaegkuuljate Liit juba üheksandat korda selgelt kõnelejaid. Sel aastal pälvisid Selge Kõneleja auhinna telesaatejuht Roald Johannson, raadiosaatejuht Maris Kõrvits, teatrinäitleja Anu Lamp ja seekordseks suunamudijaks on koolitaja ja kirjanik Katrin Aedma, teatas Eesti Vaegkuuljate Liidu esindaja.

Selge kõneleja valimise käivitas Eesti Vaegkuuljate Liit 2013. aastal. Selge kõneleja valitakse nende hulgast, kes kõnelevad selge diktsiooniga, ei kiirusta ja hääldavad korralikult välja ka sõnalõpud. Eesti Vaegkuuljate Liidu kodulehel esitasid kandidaate ja tegid nende vahel valiku nii kuulmislangusega inimesed kui ka normkuuljad. Hääletuskeskkond oli detsembris avalikult kättesaadav ning tulemused kohe nähtavad. 

Kuna kuulmislangusega inimesi on umbes 20 protsenti elanikkonnast, siis on oluline, et erinevatest kanalitest, näiteks telest, raadiost, sotsiaalmeediast edastatav info oleks arusaadav kõigile. Ka teatris on näitleja selge hääl ja hea diktsioon olulise tähtsusega.

Plusspunkte pälvisid ka saatejuhid, kes ei pane oma saadetesse kõneleja jutu ajaks peale taustamuusikat, mis halvendab kuulajal kõnelejast arusaamist ning viib tähelepanu jutu sisult eemale.

Selge kõneleja saab auhinnaks Uno-nimelise kullakarva kuju, mis on ristitud Uno Taimla, Eesti Vaegkuuljate Liidu asutaja järgi. 

Eelmiste aastate selged kõnelejad on Mihkel Kärmas 2013. aastal, Marko Reikop ja Owe Petersell 2014. aastal, Anu Välba, Märt Treier ja Helgi Sallo 2015. aastal, Urmas Vaino, Pille Minev ja Märt Avandi 2016. aastal, Margus Saar, Allan Roosileht ja Luule Komissarov 2017. aastal, Joonas Hellerma, Neeme Raud ja Ülle Lichtfeldt 2018. aastal, Sander Rebane, Kaja Kärner ja Ita Ever 2019. aastal ning Hannes Hermaküla, Heimar Lenk, Priit Võigemast ja Nele Kirsipuu 2020. aastal.

Auhindade üleandmine toimub 19. jaanuaril kell 15 Eesti Puuetega Inimeste Kojas, aadressil Toompuiestee 10, Tallinn.

Kommentaarid puuduvad