Üüriturg hakkab rahunema: inimesed on korterite üürimisel muutunud ettevaatlikumaks

Kõrged energiahinnad on pannud inimesi kriitilisema pilguga üle vaatama oma elamispinna kommunaalarveid, mistõttu on hetkel ka üüriturg rahunemas ning valikut on turul rohkem. 

Eelmise aastal kerkisid Eestis üürikorterite hinnad märgatavalt ning ületasid isegi koroonakriisieelse taseme. Kinnisvara hinnatõus oli Euroopas kõrgeim just Eestis. Kuigi üürikorterite hinnalangust ei peeta hetkel turul tõenäoliseks, siis elamispindade valik on muutunud turul laiemaks. 

"Selle taga on energia- ja küttehinnatõus, mis on pannud inimesi enne valiku tegemist tutvuma küttekuludega," tõdes KV.ee juhatuse liige Tarvo Teslon, et valikut on turul rohkem ja elamispinnaga seotud otsuste tegemiseks on rohkem aega. Varasemalt võisid üürikorterite otsijad tihtipeale tähendada, et turule paisatud korterid leidsid omaniku juba mõnikümne minutiga. 

Üürituru valikut võib laiendada ka tõsiasi, et turule on tulnud rohkem kortereid. "Kõrgete kommunaalkulude tõttu on üüriturule paisatud aga kortereid, mis muidu tühjana seisid," tõdes Uus Maa Arena maakler Gerli Asmer üürituru laienenud valikut.

Asmeri sõnul võib tähendada praegu üürikorterite vastu väiksemat huvi, kuid jaanuar on pigem alati olnud rahulikum aeg. "Korterite vahetusest elektrihinna tõttu võib tõenäoliselt rääkida paari kuu pärast, sest lepingu lõpetamise etteteatamise aeg on tavaliselt 2-3 kuud," rääkis Asmer, et ei saa hetkel väita, et inimesed hiljutise kõrge elektriarve tõttu jõukohasematele pindadele kolima oleks asunud

Maakler lisas siiski, et hetkel on kliendid muutunud ettevaatlikumaks elektriküttega korterite üürimisel. "Kui mõni kuu tagasi rääkisid kliendid peamiselt gaasihinnast, siis nüüd on elektritarbimine see teema, mis on vast kõige tähtsamal kohal," tõdes Asmer. Maakleri hinnangul võivad elektritküttega elamispindade hinnad võrreldes ülejäänud turuga seepärast langeda. 

 

 

 

 

Kommentaarid puuduvad