Kokkulepe saavutati! Kodutarbijatele kehtestatakse elektri- ja gaasihinna lagi 

uudised.ee

Koalitsioonipartnerid Keskerakond ja Reformierakond jõudsid kokkuleppele energia hinnatõusu leevendamise täiendavates meetmetes, millega kehtestatakse kodutarbijatele elektri- ja gaasi hinnalagi ning viiakse äritarbijate elektri võrgutasu nulli.

Meetmete pakett koosneb kolmest osast. Esiteks hinnalagi kodutarbijatele 12 senti kilovatt-tunni kohta elektritarbimisele kuni 650 kilovatt-tundi.

See tähendab, et kui elektri hind kas börsil või fikshinnaga paketis ületab 12 senti kilovatt-tunnist, maksab selle osa elektriarvest kinni riik. Tarbija ise midagi tegema ei pea, elektrimüüja edastab talle juba arve, kus hinnalage ületav osa on juba maha arvestatud. 

Teiseks hinnalagi gaasihinnale. See on kodutarbijatele 65 eurot megavatt-tunni kohta, seda ületava osa kompenseerib riik 100 protsenti kuni tarbimiseni  2,75 megavatt-tundi.  

Kolmandaks kompenseeritakse äritarbijatele jaanuarist märtsini 100 protsenti elektri võrgutasu, seni oli võrgutasu alandatud 50 protsenti.

"Lähtusime põhimõttest, et mitte keegi ei peaks ootamatult kerkinud kõrgete energiahindade pärast und kaotama. Seetõttu lõime juba kehtinud paketi kõrvale veel täiendavad leevendusmeetmed, mis rakenduvad automaatselt," ütles Reformierakonna fraktsiooni juht Mart Võrklaev.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Jaanus Karilaid lausus, et praeguses kiire hinnatõusu tingimustes on oluline, et lisameetmete pakett oleks lihtne, tõhus ja nullbürokraatiaga rakendatav. 

"Keskerakond peab tähtsaks, et hinnašoki tingimustes saaksid vajalikku tuge nii eratarbijad kui ka ettevõtjad. Tuleb vältida olukorda, et inimesed satuksid erakordsetes oludes võlaorjusesse ja ettevõtlussektorit tabaks pankrotilaine. Oma inimestele on abikäe ulatanud paljud Euroopa riigid, Eesti ei saa jääda kõrvaltvaatajaks," rõhutas Karilaid.

Koalitsioonipartnerid jätkavad tööd ettevõtetele gaasi hinnatõusu leevendusmeetme kokku panemisel.

Kommentaarid puuduvad