NATO saadab Ida-Euroopasse lennukeid ja laevu

uudised.ee

NATO liitlased on viinud oma väed valmisolekusse ning saatnud laevad ja hävitajad tugevdama Ida-Euroopa kaitset, teatas allianss esmaspäeval. 

"NATO rakendab kõiki vajalikke meetmeid, et kaitsta kõiki liitlasi, muu hulgas tugevdatakse alliansi idaosa. Reageerime alati oma julgeolekukeskkonna igasugusele halvenemisele," ütles NATO peasekretär Jens Stoltenberg avalduses. 

Allianss viitas viimaste päevade otsustele, millega Taani saadab NATO alaliste merejõudude koosseisu Balti piirkonna julgeolekut tugevdama fregati 160 sõduriga ja neli hävitajat F-16, Hispaania tugevdab sõjalaevastiku lähetusi ja Holland "viib valmisolekusse oma kiirreageerimisjõudude laeva- ja maismaaüksused". 

Lisaks on Prantsusmaa teatanud valmidusest viia vägesid Rumeeniasse ning ka USA kaalub oma sõjalise kohaloleku suurendamist Ida-Euroopas.

Venemaa sõjalise jõu suurendamine Ukraina piiridel ja karm toon ajendas detsembris NATO peakorterit paluma liikmesriikidelt vägesid tagamaks, et alliansi käsutuses on vajalikud heidutusvahendid.

Avalduses öeldakse, et NATO-l ei olnud vägesid alliansi idatiival kuni 2014. aastani, mil Venemaa annekteeris Krimmi.

NATO idapoolsed liikmed on kutsunud tooma piirkonda lisajõude.

"Oleme jõudmas punkti, kus NATO peab vastumeetmetega reageerima Venemaa ja Valgevene jätkuvale sõjalisele koondumisele Euroopas," kirjutas Läti välisminister Edgars Rinkēvičs Twitteris. "On aeg suurendada liitlasvägede kohalolekut alliansi idatiival nii kaitse- kui ka heidutusmeetmena."

NATO valmistab ette ettepanekut edasisteks kõnelusteks Venemaaga pärast Moskva nõudmisi, mis välistaksid Ukraina liitumise NATO-ga ja vähendaksid alliansi jõude Ida-Euroopas. NATO on kinnitanud, et ei räägi läbi "tuumpõhimõtete" üle, mille hulka kuulub liitlaste kaitsmine ja partneritele oma tee valimise lubamine. 

Kommentaarid puuduvad