Kohus saatis Haapsalus inimesi pussitanud mehe pikaks ajaks vangi

uudised.ee

Pärnu maakohus mõistis neljapäeval pikaks ajaks vangi mehe, kes pussitas mullu kevadel Haapsalus ühes kortermajas kolme inimest, kellest üks inimene suri.

Kohus tunnistas 46-aastase Toomas Reimo (46) süüdi joobes juhtimises, kolmes kehalises väärkohtlemises ja mõrvakatses ning mõistis talle liitkaristuseks 18 aastat vangistust. Kohus rahuldas kannatanute tsiviilhagid kogusummas ligi 13 000 eurot.

Lääne ringkonnaprokurör Indrek Kalda tõdes, et on otsusega äärmiselt rahul. "Toomas Reimole ette heidetud teod on ilmselges vastuolus kõigi ühiskonnas kehtivate normidega ning prokurörina olen väga rahul, et kohus pidas kogutud tõendeid piisavaks selleks, et mõista pikk vanglakaristus. Prokuratuur seda otsust vaidlustada ei plaani, kuid oleme mõistagi valmis enda seisukohti kaitsma ka järgmistes kohtuastmetes."

Süüdistuse kohaselt tappis Toomas Reimo eelmise aasta 20. aprilli varahommikul Haapsalus Tamme tänava kortermajas ühe inimese ja tekitas eluohtlikke vigastusi kahele inimesele. Lisaks süüdistati meest 2019. aasta novembrikuus joobes juhtimises, 2020. aastal kahe ja 2021. aastal ühe inimese kehalises väärkohtlemises.

Kohtus leidis tõendamist, et mullu 20. aprillil tungis Reimo kaasas olnud noaga kallale kolmele inimesele. Kannatanutel tuvastatud vigastused näitavad, et Reimo lõi kannatanuid noaga vähemalt 21 korral, 12 korral ja 5 korral, mille tagajärjel üks kannatanu suri, teisel kahel tekkisid vigastused, mis olid eluohtlikud.

"Toomas Reimo rünne – noalöökide arv ja see, et ta lõi kannatanuid noaga pea, kaela ja ülakeha piirkonda, näitab, et tema ründe eesmärgiks oli kannatanute tapmine," märkis kohtunik Piia Jaaksoo otsuse kuulutamisel.

Kohtus ei leidnud tõendamist kaitsja versioon, et mõrvakatse puhul oleks kannatanu, kes suri, rünnanud Reimot. Samuti ei leidnud kohtus kinnitust kaitsja väide, et Reimo pani mõrvakatse toime hingelise erutuse seisundis.

Kohtule ei esitatud ühtegi tõendeid, mis näitaks, et Reimol oleks esinenud tugeva hingelise erutuse seisund. Vastupidi, kannatanu kirjeldab Reimo sihipärast tegevust – Reimo rääkis, et tappis inimese ja kavatseb järgmisena ette võtta kaks toas viibinud inimest ja seejärel ründaski neid noaga.

Joobes juhtimise ja kehalise väärkohtlemise osas kohtus vaidlust ei olnud.

"Toomas Reimo on kahe aasta jooksul pannud toime viis kuritegu, oluline siinjuures on ka see, et nende tegude intensiivsus on läinud kasvavas joones. Reimo on küll oma tegusid tunnistanud, kuid leiab, et konflikti algatajad on olnud teised inimesed. Kohtu jaoks on selgunud pigem vastupidine – olukordades, kus Reimole ei meeldinud teiste inimeste käitumine, reageeris ta füüsilise vägivallaga. Kohtule näitavad Reimo sellised teod, et tema väärtushinnangud ei sobitu õiguskorda ja tema mõjutamine läbi mõistetava karistuse õiguskuulekale käitumisele tingib keskmisest raskema karistuse mõistmise," märkis Jaaksoo.

Toomas Reimo karistusaega arvestatakse tema kinnipidamisest mullu 20. aprillil, kuid tal on võimalik kohtuotsus vaidlustada Tallinna ringkonnakohtus. 

Kommentaarid puuduvad