Koroonatõend puust ja punaseks! Millal kaotab see kehtivuse ja millal tuleb teha tõhustusdoos?

uudised.ee

Eestis on tänaseks vaktsineeritud vähemalt ühe doosiga 767 092, kahe doosiga aga 722 459 inimest. See tähendab, et kõigil neil, kellel on pärast teist doosi omastatud koroonapass, seisavad ühel hetkel silmitsi olukorraga, kus see ei pruugi neil enam kehtida. Millal see aga täpselt juhtub ja mida tuleks teha, et inimene siiski kinno, teatrisse ja restorani pääseks? Teeme koroonatõendid ja nende kehtivuse puust ja punaseks!

Kui kaua kehtib koroonatõend, mis on loodud pärast teist vaktsiinidoosi?

Kui esialgu arvati, et pärast teist vaktsiinidoosi loodud koroonatõend võiks inimesel kehtida 12 kuud, siis möödunud aasta detsembrikuus otsustas valitsus lühendada koroonapassi kehtivusaega 9 kuu peale. Koroonatõendid kehtivad üheselt 9 kuud üle kogu Euroopa Liidu alates 1. veebruarist 2022 ehk kui näiteks inimesel on soov minna pärast seda kuupäeva Euroopa Liidu liikmesriikide raames reisile, aga tema tõend on loodud 9 kuud tagasi ja ta pole teinud tõhustusdoosi, mis annaks võimaluse vormistada uus koroonatõend, ta reisile ei pääse.

Näide: kui inimene sai teise doosi koroonavaktsiini 2021 maikuu alguses ja ta ei ole vahepeal teinud tõhustusdoosi, on tema tõend 9 kuu möödudes ehk 2022. veebruarikuu alguseks kehtetu. Kui aga teine doos vaktsiini on saadud hiljem, kehtib tõend samuti 9 kuud ja inimene saab ise arvutada, millal selle kehtivus lõppeb. 

Lihtsustatult: kõik vaktsineerimistõendid, mis on loodud peale teist doosi, kehtivad 9 kuud. Selleks, et nende kehtivusaega pikendada, tuleb teha tõhustusdoos, mille tõend kehtib aasta aega. Sõltuvalt vaktsiinist, võib tõhustusdoosi teha juba 2 või 3 kuud pärast teise doosi saamist. Vaata lähemalt allpoolt!

Antud muudatus puudutab kõiki kehtivaid ja uusi vaktsineerimistõendeid. See tähendab, et kui inimene sai oma teise doosi näiteks 2021. aasta maikuu alguses ja ta ei ole vahepeal käinud tõhustusdoosi saamas, lõppeb tema tõendi kehtivus tänavu veebruarikuu alguses.

Kui kaua kehtib koroonatõend, kui sa oled haiguse läbipõdenud?

Koroona läbipõdemise tõend kehtib Eestis 6 kuud. Pärast seda on soovituslik teha 1 vaktsiinidoos ja 1 tõhustusdoos, siis on inimesel võimalik luua ka vaktsineerimistõend, mis kehtib kauem kui läbipõdemisetõend. 

Kui kaua kehtib koroonatõend alaealiste isikute puhul?

Kuna hetkeseiseuga pole veel alaealistele tõhustusdooside müügiluba väljastatud, otsustas valitsus 2022. aasta jaanuarikuus kehtestada alaealiste koroonatõenditele 15-kuulise kehtivuse. Siiamaani kehtisid alaealiste tõendid samuti 9 kuud.

Euroopa Liidus reisimisel kehtib alaealiste koroonapass siiski vaid 9 kuud, aga iga riik võib siseriiklikult teha erandeid, millega tuleks enne reisile minekut kindlasti tutvuda. Seda saab teha SIIN!

Mida tuleb teha, kui sinu esmane koroonatõend kaotab pärast 9 kuud kehtivuse?

Selleks, et inimene ei jääks 9 kuud pärast oma teist vaktsiinidoosi restorani ega kinoukse taha, tuleb teha tõhustusdoos. Tõhustusdoosi tegemise aeg sõltub vaktsiinist, millega inimene end vaktsineerida otsustas. Eksperdid soovitavad tõhustusdoosi kõikidele täiskasvanutele, kelle esmasest vaktsineerimiskuurist on möödas 3 kuud Pfizer/BioNTechi, Moderna ja AstraZeneca vaktsiinide puhul või 2 kuud Jansseni vaktsiini puhul.

See tähendab, et kui näiteks sinu koroonatõend kaotab kehtivuse 1. veebruaril 2022, sest sinu teisest vaktsiinidoosist on möödas 9 kuud, on sul võimalus luua endale uus koroonatõend pärast tõhustusdoosi. Varasemalt arvati, et tõhustusdoos tuleks teha siis, kui teisest doosist on möödas 6 kuud. Selle aeg otsustati aga varasemaks tuua seoses omikrontüve kiire levikuga.

Kui sa oled koroonaviiruse läbipõdenud, soovitavad eksperdid teha tõhustusdoos 5 kuud pärast esimest doosi ja/või läbipõdemist.

Kui kaua kehtib koroonatõend pärast tõhustusdoosi?

Kui inimene on läinud tõhustusdoosi tegema, saab ta uue koroonapassi luua kohe pärast vaktsineerimist ja see hakkab kehtima koheselt. See aga tähendab, et sinu eelnev koroonatõend, mille sa lõid peale teise doosi saamist, lõpetab kehtimise ja seda enam restorani sisenemiseks kasutada ei saa! Koroonatõend pärast tõhustusdoosi loomist kehtib üks aasta. 

Tähelepanu! Kui sa oled koroonaviiruse läbipõdenud või vaktsineeritud vaid üks kord Jansseni vaktsiiniga ja lähed tõhustusdoosi saama, siis ei hakka vaktsineerimistõend kehtima kohe. Olenevalt vaktsiinist saad sa uut tõendit kasutama hakata kas 7 (Pfizer Comirnaty) või 14 (Moderna Spikevax) päeva pärast vaktsiinisüsti saamist. Seni tuleks kasutada endist kehtivat koroonatõendit!

Kuidas saab koroonatõendi abil reisida?

Koroonatõend ei pruugi garanteerida automaatset sissepääsu, vaid siinkohal on iga inimese enda vastutus ja kohustus tutvuda sihtriigi nõuete ja piirangutega. Näiteks võib juhtuda, et mõni riik aktsepteerib vaid vaktsineerimistõendiga reisijaid, mõnes kohas nõutakse lisaks vaktsineerimistõendile ka negatiivset testi. 

Lisaks tuleks enne reisile minekut uurida, millal loetakse sihtriigis vaktsineerimiskuur lõpetatuks või immuunsus saavutatuks. Näiteks võib olla olukordi, kus eneseisolatsioonist pääsemiseks peab teise doosi saamisest olema möödas teatud arv ööpäevi. 

Kõigi sihtriikide koroonapiirangute ja kogu reisimisega seotud infoga saab lähemalt tutvuda SIIN!

Koroonatõendi saad luua ja selle infoga tutvuda patsiendiportaalis!

Kõikidele vaktsineerimist puudutavatele küsimustele leiad vastused SIIT!

Küsimused ja vastused Euroopa Liidu COVID digitõendite kohta leiad SIIT!

Kommentaarid puuduvad