Lisatud arendaja kommentaar! Tartu Ülikooli uus koduleht tekitab kasutajates tõsist pahameelt

Brit Suurraid

Aasta alguses läbis Tartu Ülikooli koduleht täieliku värskenduskuuri - muutunud on nii visuaal kui ka mitmed tehnilised lahendused. Kuigi leht on olnud tänaseks avalik umbes pool kuud, on see juba inimestes pahameelt tekitanud. Tudengid kurdavad, et uuelt leheküljelt ei leia enam vana informatsiooni üles ning pidevalt tuleb ette erroreid. Võtsime ühendust nii ühe Tartu Ülikooli tudengiga kui ka ülikooli endaga.

Millest kõik alguse sai? Toimetuse tähelepanu püüdis üks Twitteri keskkonnas toimunud arutelu, milles üks kasutaja väljendas oma segadust uue lehekülje osas. "Kes iganes Tartu Ülikooli uue veebilehe tegi - palun ära rohkem tee," seisis säutsus.

Antud säuts on tänaseks saanud juba 378 meeldimist ja 15 kommentaari, milles tugevalt kriitikanooli saadetakse. "Miks oli seda vaja kui vana töötas super plussilt?", "Ei näe hea välja ja disain ei toeta eesmärke. Ei saada sõnumit, et TÜ on sisuline ja äge tippülikool." ja "Klassikaline meie turu hankekäkk" on vaid mõned kommentaarid, mida antud lehe suunas jagatakse.

Pöördusime ka ühe üliõpilase poole, kes tõdes, et antud leht on tõepoolest visuaalselt puudulik ja kadunud on mitmed tudengite jaoks olulised asjad, nagu näiteks akadeemiline kalender. "Kui akadeemiline kalender juba puudu on, siis ma isegi ei taha teada, mis kõik sealt veel puudub," kommenteeris ta ning lisas, et esimese hooga olid pea kõik vajalikud dokumendid kaotsi läinud. Tudengid tunnevad, et ülikool oleks võinud esialgu testlehel antud probleemid läbikatsetada, mitte minna avalikuks pooliku projektiga. 


Foto: kuvatõmmis Tartu Ülikooli kodulehest

Pöördusime kommentaari saamiseks ka Tartu Ülikooli enda poole, mille avaldame täismahus:

"11. jaanuaril tehti avalikuks ülikooli pealeht ehk domeen ut.ee ja veel üle 30 akadeemilise üksuse veebilehed. Ülikooli eelmine veebileht oli ajale jalgu jäänud ega vastanud kasutajate ootustele, samuti vajas uuendamist tehniline platvorm, et keskkond vastaks turvanõuetele. Töö veebi uuendamisega on käinud terve eelmise aasta ja see on olnud väga mahukas projekt nii sisuloome kui ka infotehnoloogiliste arenduste osas.

 On täiesti loomulik, et uue keskkonnaga harjumine võtab aega ning info uus paigutus võib tekitada kasutajates esialgu segadust. Oleme veebi avalikustamisel rõhutanud, et üleminekuperioodil võib esineda tõrkeid. Mis puudutab olulise info puudumist, siis võib mainitud probleem olla tingitud veast, mis esines veebi avalikustamisel, kuid on nüüdseks parandatud. Nimelt ei töötanud tehnilise vea tõttu alguses lehesisene otsing. Lisaks on paljud inimesed harjunud otsima infot Google'st, kuid kuna uue veebilehe vastete jõudmine Google'i otsingutulemustesse ei juhtu üle öö, siis muutis see tõesti info leidmises alguses väga raskeks kuivõrd ka Google'st tulid välja vanale veebilehele viitavad katkised lingid. Katkiste linkide parandamine ja sisu täiustamine on aga igapäevane töö, millega tegeleme aktiivselt edasi.

 Tartu Ülikooli veebi uuendamise projektile lisab keerukust ka see, et ehitasime veebi sisu üles täiesti nullist ning väga vähe infot toodi vanast veebist täismahus üle. Siinkohal tuleb tunnustada meie üle 160 sisuloojat, kes igapäevaselt veebitoimetamisega tegelevad.

 Uus veebileht on üles ehitatud justkui moodulitest, mida kasutatakse eri lehtede loomisel ning ainuüksi ülikooli pealehe veebitoimetajate hallata on ligikaudu 16 000 eri lehte. Oleme saanud ülikooli liikmeskonnalt, aga ka väljast poolt ülikooli, konstruktiivse kriitika kõrval ka väga positiivset tagasisidet. Töö veebi tehnilise arendamise ja sisuloomega jätkub pidevalt arenduse järgmistes ettapides ning arvestame selles ka kasutajate tagasisidega, mida oleme kogunud avaldamisest saati. Laekunud soove ja vajadusi lisame jooksvalt veebilehe arendustööde hulka, mille realiseerimine on ÕISi arenduste kõrval üks peamisi IT-arenduste prioriteete.

Oleme väga tänulikud, kui kasutajad annavad meile veebis ilmnevatest tõrgetest ja vigadest teada veebivormi kaudu. Kõik teated registreeritakse ja vastavalt probleemi keerukusele lahendatakse koheselt või võetakse arendustööplaani. Oleme tänulikud kõigile, kes on kaasa mõelnud ja uuele veebile tagasisidet andnud. Mõistame, et uuele veebile üleminek pole kulgenud viperusteta ja on põhjustanud kasutajates meelehärmi. Siiski palume kannatlikku meelt ja vabandame võimalike ebamugavuste pärast."

Riigihangete registri väljavõttes selgub, et Tartu Ülikooli uue kodulehe hanke võitis ettevõte Trinidad Wiseman OÜ ning hanke maksumus oli 162 500 eurot. Ettevõtte kodulehel hetkel selle kohta aga info puudub, et nemad uue veebilehe loonud oleksid.

Omapoolse kommentaari andis meie toimetusele ka Trinidad Wisemani äriarenduse juht Marko Nemberg. “Täpsustame, et kõnealuse hanke raames telliti Trinidad Wisemanilt üksnes arendusressurssi ja uut veebi ehitati juba mitu aastat enne meie kaasamist. Kasutajakogemus, kujundus ja veebi ülesehitus oli Tartu Ülikooli enda poolt varasemalt teostatud ning kogu projekti viis läbi Tartu Ülikool. Antud projekt näitab hästi, kui oluline on veebide ja infosüsteemide loomisel lähtuda kasutajatest ning teha enne arendust alati põhjalik analüüs koos prototüüpimise, kasutajaintervjuude ja kasutatavuse testidega”, sõnas Nemberg.


Foto: kuvatõmmis riigihangete registrist

Kommentaarid puuduvad