Pane tähele! Just need sümptomid võivad tähendada, et oled nakatunud omikrontüvega

uudised.ee

Koroonaviiruse omikronvariant levib suure hooga ning ennustatakse, et lähiajal nakatuvad sellesse pea kõik. See muidugi annab lootust, et koroonapandeemia saab ühel hetkel lõpu ja taandub tavapäraseks hooajaliseks hingamisteede nakkuseks. Mida tuleks aga oma tervise puhul tähele panna, kui on kahtlus, et oled nakatunud?

Eesti omikrontüve juhtumite osas on Terviseamet täheldanud tavalisi koroonaviirusele omaseid sümptomeid nagu lihasvalu, kurguvalu, köha ja nohu. Üksikutel juhtudel on esinenud kõrget palavikku ja tasakaaluhäireid.

Küll aga on näiteks täheldatud omikrontüve puhul seda, et nakatunutele jääb alles nende lõhna- ja maitsemeel.

Ka kergete sümptomidega nakatunud peaksid end vähimagi kahtluse korral testima. Vaktsineerimata inimesed võivad haigestuda raskemalt. 

Teada on ka see, et omikroni peiteaeg on lühem kui see oli näiteks deltatüvel ja sümptomid avalduvad seetõttu varem – mis ühtlasi tähendab ka kiiremat ravi alustamist ja inimeste isolatsiooni jäämist.

Tartu Ülikooli seireuuringu kohaselt omab 82% Eesti inimestest kokkupuudet koroonaviiruse vastaste antikehadega, mis võib samuti mõjutada sümptomite esinemise tõsidust.

Kommentaarid puuduvad