Omastamises ja kelmuses süüdistatav Mailis Reps astus kohtu ette: ma ei tunnista end süüdi

uudised.ee

Harju maakohtus algas esmaspäeval kohtuprotsess omastamises ja kelmuses süüdistatava keskerakondlasest endise haridus- ja teadusministri Mailis Repsi üle, kes end süüdi ei tunnistanud.

Prokurör Denis Tšasovskih tegi kohtule avakõnes ülevaate süüdistusest, milles ta märkis, et kogutud tõendid peaksid tõendama, et Mailis Reps on toime pannud omastamise ja kelmuse.

Prokuröri sõnul koosneb omastamine kolmest osateost ja kelmus neljast osateost. 

Prokuratuur soovib kohtusse kutsuda umbes 30 tunnistajat ning esitab kohtule kuue köite jagu kirjalikke tõendeid.

Pärast prokuröri avakõnet kinnitas Reps kohtule, et süüdistus on talle arusaadav, kuid süüdi ei tunnista. "Ei tunnista," kinnitas Reps.

Repsi kaitsja Andri Rohtla märkis, et süüdistus tema katisealuse vastu on täies ulatuses põhjendamatu ning Reps tuleb õigeks mõista.  

Haridus- ja teadusministeerium on esitanud Repsi vastu tsiviilhagis 118 819,77 eurot, mille kohta tegi ülevaate HTM-i esindav vandeadvokaat Marko Kairjak.

Kohtunik Märt Toming küsis tsiviilhagi kohta arvamust Mailis Repsilt, kes leidis, et see on alusetu.

"Ei pea põhjendatuks ja loodetavasti üsna kiirelt saab ka see selgeks miks," ütles Reps kohtule.

Kaitsja Andri Rohtla märkis, et HTM-i esitatud tsiviilhagi on põhjendmatu ning see tuleb jätta rahuldamata.

Kohtuprotsess jätkub prokuratuuri esitatud tõendite uurimisega.

Kaitsjad on kutsunud kohtuprotsessile 59 tunnistajat, nende seas on endiseid ja praeguseid ministreid, õiguskantsler, riigikontrolör ning endine ja praegune riigisekretär.

Prokurör Denis Tšasovskih ei olnud nii suure tunnistajate hulgaga nõus, väites, et tegemist on kaitsjate taktikaga venitada kohtuprotsessi. Ta tegi taotluse mitte lubada kutsuda kaitsjatel nii palju tunnistajaid, kuna mitmel juhul ei ole tunnistaja isik kriminaalsüüdistuse sisuga kuidagi seotud.

Kohtunik Märt Tomingas otsustas siiski lubada kaitsjatel kutsuda kohtuprotsessile tunnistusi andma kõik 59 tunnistajat.

Kohtuprotsessile on kutsutud tunnistusi andma Keskerakonna esimees ja riigikogu spiiker Jüri Ratas, õiguskantsler Ülle Madise, riigikontrolör Janar Holm, riigisekretär Taimar Peterkop, endine riigisekretär, praegune riigikohtunik Heiki Loot, sotsiaalministeeriumi endine kantsler Marika Priske, endine hardusminister Jaak Aaviksoo, riigihalduse minister Jaak Aab, endine kultuuriminister Anneli Ott, majandus- ja kommunikatsiooniministetr Taavi Aas ja kultuuriminister Tiit Terik.

Riigiprokuratuuri süüdistuse järgi pani Reps omastamise toime, kui andis haridus- ja teadusministrina ministeeriumi töötajatele korraldusi oma lastega seotud ülesannete täitmiseks.

Lisaks süüdistab riigiprokuratuur Repsi ministeeriumi kütusekaardi ebaseaduslikus kasutamises, samuti ministeeriumi ruumides oma sünnipäeva pidamisega seotud kulutuste katmises ministeeriumi vahenditest.

Reps sai ka süüdistuse kelmuses, mille tulemusel soetas ministeerium talle koju soovitud kohvimasina, tasus tema perekonnaliikme lennukulusid, maksis vabaajaüritusega seotud transpordi ja majutuse ning Repsi restoranis tähistatud juubelisünnipäeva eest.

Süüdistuse kohaselt kattis Mailis Reps ministeeriumi vahenditest isiklikke kulutusi umbes 7500 euro eest.

Kommentaarid puuduvad