Panga karm prognoos: Ukraina sõda võib inflatsiooni veelgi kiirendada

uudised.ee

Swedbanki peaökonomisti Tõnu Mertsina sõnul võib Venemaa sissetung Ukrainasse tuua kaasa varasemalt prognoositust kiirema inflatsiooni kasvu.

“Venemaa agressiooni tagajärjel tekkinud kriis on tõstnud energia- ja mitmete metallide hindasid. Järsult on kerkinud ka maagaasi futuurid ehk selle tooraine hinda arvatakse püsivat sel aastal kõrgemal, kui veel näiteks paar nädalat tagasi oodati. See aga tähendab, et inflatsioon võib sel aastal tulla kiirem, kui me poolteist kuud tagasi prognoosisime,” ütles Mertsina BNS-ile.

See, kui palju hinnakasv kiireneb, sõltub Mertsina sõnul sellest, kas kriis läheb nii kaugele, et lääneriigid hakkavad sanktsioneerima energiakaupu, näiteks maagaasi või kas Venemaa kasutaks oma energia tooriaineid vastusanktsioonides. See oleks Venemaa jaoks väga kahjulik samm. 

“Energiahindade tõusu mõju ei avaldu ainult Eesti majandusele, vaid see puudutab ka teisi riike, mistõttu on veel vara öelda, kui suure löögi saab Eesti ettevõtete konkurentsivõime,” täheldas Mertsina. 

Venemaa osakaal Eesti päritolu kaupade ekspordis on Mertsina sõnul viimastel aastatel vähenenud ja viimati oli see ligi 2 protsenti. Sellega on Venemaa Eestile suuruselt 12. ekspordipartner.

“Kui lisada re-eksport ehk kogu kaupade eksport, siis on Venemaa osakaal 4,5 protsenti ja on see riik 8. positsioonil Eesti kaupade ekspordis. Ukraina osakaal Eesti päritolu kaupade ekspordis ja impordis on aga vaid 0,5 kuni 0,6 protsenti,” märkis analüütik. 

Suurimad kaubagrupid, mida Eestist Venemaale eksporditakse on 34 protsendiga masinad ja seadmed, 12 protsendiga park- ja värvained ning samuti 12 protsendiga elektriseadmed ja – masinad. Kaupade impordis on Venemaa Eesti jaoks Soome järel oma ligi 10 protsendiga teisel kohal.

“Venemaa osakaal on suurenenud, kuid see on toimunud paljuski energiahindade tõusu tulemusel. Venemaalt pärit kaupade impordis veidi üle poole ongi mineraaltooted, sealhulgas rafineeritud õlitooted. Teine suurem kaubagrupp on 16 protsendiga puit- ja puittooted,” ütles Mertsina. 

“Energiaimpordi juures tuleks aga arvestada, et Venemaa kaudne mõju on suurem, kuna me impordime Venemaa maagaasi tegelikult ka Lätist ning Venemaa naftast valmistatud autokütust tegelikult Leedust ja Soomest. Eesti nii teenuste ekspordis kui impordis on Venemaa osakaal vastavalt 4 ja 3 protsenti, millega Venemaa on 10. kohal,” lisas ta.

Samas, näiteks transporditeenuste osakaal Venemaaga teenuste ekspordis on ökonomisti sõnul 69 protsenti. Otseste välisinvesteeringute osakaal Venemaalt Eestisse ja Eestist Venemaale on Mertsina sõnul pikemat aega vähenenud ja need olid ülemöödunud aastal ligikaudu 3 protsenti kogu välismaiste otseinvesteeringute portfellist.

“Samas tuleks arvestada, et lisaks Venemaalt otse tehtud investeeringutele tehakse Venemaa päritolu investeeringuid Eestisse ka mujalt, näiteks Küproselt,” tõdes ta. 

Mertsina hinnangul on praegu veel raske hinnata kriisi mõju majandusele tervikuna, sest sõda Ukrainas on kestnud vaid mõned päevad ja sanktsioonid Venemaa vastu näitavad oma mõju järk-järgult. “Küll aga saab öelda, et need sanktsioonid ja rubla nõrgenemine annavad löögi nii Venemaa nõudlusele, kui ka sinna eksportivatele ettevõtetele ja vastavatele majandussektoritele.”

“Kui Venemaa suunalise ekspordi ära kukkumisel ei oleks tõenäoliselt suur mõju Eesti majandusele, siis Venemaalt kas otse või naaberriikide kaudu imporditud energiakaupade vähenemisel on arvestatav mõju. Seni veel Venemaa transiit läbi Eesti jätkub,” lausus ta.

Sanktsioonidel Venemaa ekspordile läbi Tallinna Sadama oleks Mertsina sõnul oluliselt suurem mõju, kui impordi sanktsioneerimisel. “Kuigi Venemaa ja Ukraina osakaal Eesti väliskaubanduses on väike, siis saab sellest kriisist löögi kogu Euroopa. Seega nõrgeneb Eesti üldine välisnõudlus arvatavasti rohkem, kui me veel jaanuaris prognoosisime.”

“Nõrgenenud rublaga oleks Eestil küll justkui soodsam importida, kuid tuleks arvestada, et rubla osakaal Eesti kaubavahetuses on tagasihoidlik,” märkis ökonomist.

Kommentaarid puuduvad