Kommenteerib Rocca al Mare! Turvafirma kasutab kaameraid naiskülastajate kehaosade jälgimiseks

uudised.ee

Eilses "Märgatud Eestis" saates uuris Taavi Libe turvafirma Forus tausta ning selgus, et seal lokkab tõeline seksism: naistöötajaid ahistatakse nende meeskolleegide poolt, ent juhtkonda see ei kõiguta. “Mulle öeldi, et ma ise provotseerin, sest ma olen naine. See ei ole okei ja mitte ühelgi mehel pole õigust minuga niimoodi käituda,” kurtis saates esinenud Agnes.

Peale saate avaldumist võttis meiega ühendust üks endine Foruse töötaja ja saates "Poissmeeste pidu" osalenud Carole Raid, kes kinnitas, et mitte ainult seal firmas töötavaid naisi ei ahistata, vaid ebasündsalt käitutakse ka kaupluse külastajate suhtes. Antud juhul kirjeldas Carole sündmusi, mis leidsid aset Rocca al Mare kaubanduskeskuses.

"Märgatud Eestis" saates võttis sõna üks antud turvafirma töötaja, kes Carole hinnangul pole sugugi puhas poiss. "Töötegemisest oli asi ikka väga kaugel! Kui oli maskijagamine, jagas üks tüdruk maske ja kaks turvat rääkisid temaga juttu. Kust kohast oli keskus turvatud? Selle peale ei teinud Foruse kontor mitte midagi," meenutab ta puudulikku tööeetikat.

Lisaks kirjeldab ta, kuidas meeskolleegid teda teadlikult turvaruumis olid jälginud. "Ma sain tagantjärgi kaameraid vaadata, mida nad olid jälginud. Nad olidki zoominud sisse (suurendanud pilti - toim.) minu kehaosadele!" 

Eriti šokeerivaks teeb juhtunu aga tõsiasi, et turvatöötajad ei jälginud salaja kaamerast vaid oma inimesi, vaid piilusid ka kaubanduskeskuse külastajate privaatseid kehaosi! "Nad istusid seal turvaruumis ja siis tegid nalja, et "Ohh, sellel kleidil on siuke perse või vaata, sellel on avar dekoltee!". Nad zoomivad sisse! Kas see on siis õige turvatöö?" on Carole pahane.

Carole sõnul on peamiseks probleemiks see, et kõik Foruse töötajad on omavahel sõbrad ning keegi seda ahistamise juttu ei kinnita, kuni nad ise ohvrid ei ole. "Kõik kaitsevad üksteist ja on nagu pere, kuni keegi hakkab sinu vastu. Juhid on täpselt samasugused," sõnab ta. Carole kinnitusel tegeles pea kolmveerand Foruse töötajatest säärase kahtlase jälgimistegevusega.

"Mõni tegi kommentaari, et "Ohh, see on püss naine! Zoomi sisse!" Ma saan aru, et turvatöötajatel on igav ja siis tehakse lollusi, aga see on ahistamine," kirjeldab Carole. "Külastaja ju ei taha, et ta tuleb keskusesse ja et teda kaameratest jälgitakse. Ütlen ausalt, mina ei julge minna Rocca al Mare kaubanduskeskusesse avara dekolteega!"

Carole ise enam seal firmas ei tööta ja tuli enda sõnutsi "suure kisaga" ära just seepärast, et teda koheldi ettevõttes ebameeldivalt ning juhtkond ei teinud sellepeale teist nägugi. "Mulle öeldi samamoodi, et ma olen ise süüdi, et ma olen naine ja et ma ise provotseerin," teatab ta.

Pöördusime kommentaari saamiseks ka Rocca al Mare keskuse poole, kellele tuli antud süüdistus tõelise üllatusena. “Rocca al Mare keskuse jaoks on väga oluline nii külastajate kui ka töötajate heaolu ning turvalisus, seetõttu on keskuse jaoks tegemist väga tõsiste ja häirivate süüdistustega, mille paikapidavuse kontrollimiseks käivitame sisekontrolli. Forusega seob meid aastatepikkune usalduslik koostöö ja selliseid probleeme ei ole varasemalt esinenud. Kui aga sellised süüdistused peaksid osutuma tõeseks, peame tõsiselt kaaluma koostöö mitte jätkamise võimalikkust tulevikus," kommenteerib keskuse juht Kristjan Maaroos.

"Keskuse videojälgimissüsteem kuulub hoone omanikule ja seda kasutab turvaettevõte oma teenuse osutamiseks. Austame kõikide inimeste privaatsust, kuid anname endast parima, et keskus oleks kõikidele külastajatele ja töötajatele turvaline koht. Selleks on vajalik videojälgimissüsteemi kasutamine," lisab ta.

Vaata ka klippi "Märgatud Eestis" saatest, kus üks endine töötaja tunnistas kolleegidevahelist ahistamist!

Kommentaarid puuduvad