Pane oma rahakott valmis! Kütusehinnad tõusevad lähipäevil märkimisväärselt

uudised.ee

Circle K Eesti mootorikütuste hinnastamisjuhi Indrek Sassi sõnul näeme toornafta ning valmistoodangu hinnatõusust lähtuvalt lähipäevadel suure tõenäosusega jaehindade järsku tõusu.

Sassi märkis, et hetkel kaupleb Brenti toornafta tasemel 111 USA dollarit barreli kohta ning mõnede analüütikute hinnangul võib Brenti hinnatase tõusta lähipäevadel 125 dollarini barrelist. "Võrreldes eelmise nädalaga on ka valmistoodangu hinnad järsult kasvanud – kõige suurem ehk 15-protsendine hinnatõus on olnud diislikütusel," ütles Sassi BNS-ile. 

Praeguste sisseostuhindade juures ei ole siiski 95-oktaanse mootoribensiini jaehinna jõudmine tasemeni 2 eurot liitrist veel reaalne, kuid kui maailmaturu hinnad peaksid veel ligikaudu 20–25 protsenti tõusma, on see hinnastamisjuhi sõnul võimalik.

Teisipäeval sai teatavaks, et Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) võtab kasutusele 60 miljoni barreli ulatuses erakorralisi naftavarusid, kuna OPEC+ riigid keelduvad tootmise suurendamisest. 

Sassi vaates võivad IEA abinõud hinnatõusu pidurdada, kuid OPEC+ otsus pidada kinni varasemalt kokkulepitud tootmisplaanist vähendab IEA meetmete tõhustust. "Venemaa osa OPEC+ riikide naftatootmise mahust on üle 20 protsendi. Venemaa naftast 60 protsenti impordib Euroopa ja 30 protsenti Hiina. Kahjuks on nafta puhul tegu maavaraga, mis asub kindlates maardlates ja teatud riikides, mistõttu on selle asendamine ääretult keeruline," nentis Sassi. 

Ta osutas, et paljudel rafineerimistehastel on soov vähendada Venemaa päritolu nafta kasutamist ja asendada see teiste allikatega, mis omakorda mõjutab kütuse hinda, sest alternatiivsete naftatarnijate kasutamine tähendab laovarude vähenemist ja kulukamat tarnet.

Ühtlasi kinnitas Sassi, et Circle K Eesti AS ei osta, müü ega vahenda Venemaal ega Valgevenes toodetud mootoribensiine ega diislikütust. "Circle K Eesti AS ostab kõik mootoribensiinid ja diislikütused otse Euroopa Liidus asuvatest rafineerimistehastest ning meie kütusetarned toimivad häireteta. Meie kütuste sisseostu meeskond on igapäevaselt rafineerimistehastega ühenduses ning k

Kommentaarid puuduvad