Juhtmeta kõrvaklappide hooldamine: mida teha, et need kauem kestaks?

uudised.ee

Nutiseadmete ja tehnikavidinate eluiga sõltub üldjuhul sellest, kuidas me neid hoiame. Palju jagatakse näpunäiteid mobiiltelefonide ja sülearvutite hooldamise kohta, kuid vähem räägitakse sellest, et ka juhtmeta kõrvaklapid vajavad järjepidevat hoolitsust. Huawei tooteekspert annab nõu, kuidas juhtmeta kõrvaklappide eest hoolt kanda ja mida kindlasti silmas pidada.

„Juhtmeta kõrvaklappide populaarsus viimastel aastatel on väga hoogsalt kasvanud, mis tähendab, et neid kasutatakse väga erinevates keskkondades ja sageli muude tegevuste taustal. Kui uute klappide soetamisel hakata kohe järgima õigeid hooldamise nippe, võib nende helikvaliteet kui ka eluiga oluliselt kauem kesta. Telefonide puhul teab täna juba enamik kasutajaid, et seadet ei tasu jätta üleöö laadima, kasutada võiks põrutuskindlaid ümbriseid ja kaitsta telefoni väliste tegurite eest nagu kuumus, külm, vesi või näiteks liiv. Sarnased nõuanded kehtivad ka kõrvaklappide puhul,“ ütleb Huawei koolitusjuht Jekaterina Mishina.

 

1. Kõrvaklappide puhastamine

Eksperdid soovitavad juhtmeta kõrvaklappe puhastada vähemalt kord nädalas, et eemaldada neilt rasu ja kõrvavaik, aga ka väliskeskkonnast kogunev mustus. See on loomulikult oluline hügieeni seisukohast, aga võib otseselt mõjutada ka helikvaliteeti.

Juhtmevabad kõrvaklapid on küllaltki väikesed, mistõttu proovitakse neid tihti puhastada nõela või muu terava ja peene otsaga esemega, et nende sisemusest tolmu või muud mustust välja tõmmata. Sellise tegevusega võib kahjustada kõrvaklappide sees asuvaid väikseid osasid ja helisüsteemi ära rikkuda, samuti võib tekitada kriime välispinnale. Kõrvaklappide ohutuks puhastamiseks on parem kasutada näiteks vatipulki, mis ei kriimusta pinda, kuid aitavad koguda tolmu või muud mustust. Samuti võib kasutada pehmete harjastega hambaharja.

Klappe võib puhastada ka niiske lapiga, kuid sel juhul tuleks need kindlasti kohe ka ära kuivatada. Uuematel juhtmeta kõrvaklappidel nagu näiteks Huawei Freebuds 4i on eemaldatavad silikoonist otsikud, mida on väga lihtne eraldi seebi ja veega pesta.

 

2. Hoia juhtmeta kõrvaklappe ainult kas kõrvas või karbis

Juhtmeta kõrvaklappidel võiks olla ainult kaks kohta, kus te neid hoiate – kas enda kõrvas või laadimiskarbis. Visates klapid kiiruga lahtiselt taskusse või kotti, võivad teised esemed neid vigastada – taskus võivad lisaks olla võtmed, kotis pastakas või muud teravad esemed. Samuti koguneb lahtiselt hoitavatesse kõrvaklappidesse mustus, mida karbis hoidmisega saab vältida. Laadimiskarp on mugav klappide transportimiseks ja nii võib olla kindel, et üksik kõrvaklapp kaduma ei lähe.

 

3. Sage laadimine teeb kõrvaklappidele karuteene

Üks suurimaid eksimusi, mida nutitelefonidega tehakse, on nende laadimine üleöö. Sama kehtib ka kõrvaklappidega – laadida tuleks ainult nii kaua, kuni aku täis saab ning mitte liiga sageli.

Tihti tekib kiusatus laadida kõrvaklappe kohe, kui tekib vaba hetk, et olla kindel nende vastupidavuses pikemal jalutuskäigul või trenniringil – seda ka juhul, kui kõrvaklappide aku tegelikult on alles päris täis. Samuti võib tekkida soov kõrvaklapid igaks ööks laadima jätta, et hommikut jälle täis akuga alustada. Liiga sage aku täis laadimine ei ole aga seadme eluea seisukohast sugugi hea – pigem võiks aku täituvus pidevalt olla vahemikus 50-90% ja võimalusel vältida aku „ära suremist“. Pöörake kindlasti tähelepanu ka sellele, kui kaua teie juhtmeta kõrvaklapid pärast täis laadimist suudavad mängida, ja planeerige nende laadimist vastavalt sellele. Näiteks Huawei FreeBuds 4i juhtmeta kõrvaklapid võivad pärast täis laadimist kesta kuni 10 tundi, nii et kui kasutate neid vaid 2 tundi päevas, ei ole igapäevane laadimine vajalik.

 

4. Juhtmeta kõrvaklappe hoia nagu nutitelefoni

Juhtmeta kõrvaklappide kandmisega võime nii ära harjuda, et kipume unustama, et need meil kõrvas on. Kuigi kõrvaklappide seisukohast on selline mugavus väga hea märk, võib suvi pakkuda mitmeid väljakutseid - näiteks unustate kõrvaklapid ujuma minnes eemaldada. Ehkki enamikul kaasaegsetel kõrvaklappidel on olemas juba kaitse otsese niiskuse ja tolmu eest, ei ole hea neid üleni vette kasta. Kõrvaklappide puhul kehtivad tegelikult samad ohutusreeglid kui telefonide puhulgi – neid ei tohiks jätta päikese kätte kuumenema ning tuleks vältida vette sattumist. Liigne ettevaatus kindlasti halba ei tee.

Kommentaarid puuduvad