Riias kohtuvad Baltimaade peaministrid

BNS

Reedel saabuvad Läti peaministri Arturs Krišjānis Kariņši kutsel Riiga Eesti peaminister Jüri Ratas ja Leedu valitsusjuht Saulius Skvernelis, edastas Läti valitsuse kantselei.

Peaministritel on kavas Balti keti 30. aastapäeva piduüritused.

Eesti, Läti ja Leedu peaministri mitteametlik kohtumine Riias toimub Baltimaade ministrite nõukogu raames. Läti on selles nõukogus tänavu eesistuja.

"1989. aasta 23. augusti sündmused ehk Balti kett oli Baltimaade kodanikuühiskonna otsustav sõnum soovi kohta taastada vägivallata, kuid kindlalt oma iseseisvus ja naasta Euroopasse," edastas kantselei.

"Teataval määral oli see esimene samm protsessis, mis doominoefektina hävitas Ida-Euroopa totalitaarrežiimid, see oli esimene samm Läti riigi iseseisvuse taastamise poole. Selle erilise sündmuse äramärkimiseks kutsus Kariņši kahe naaberriigi peaministrid Riia piduüritustele," lisas kantselei.

Kariņš võõrustab oma ametivendi valitsuse hoones. Seejärel kohtuvad nad seimis selle esinaise Ināra Mūrniece ja Balti assamblee eestseisusega, Vabadussamba juurde asetatakse pidulikult lilled ja väisatakse Balti keti 30. aastapäeva fotonäitust. Lõpetuseks järgneb töölõuna ja pressikonverents.

Õhtu poole ootab peaministreid kohtumise mitteametlik osa - piduõhtu, kus esinevad kammerorkester Kremerata Baltica, läti kirjanik Māris Bērziņš, eesti luuletaja Hasso Krull ja Leedu luuletaja Vladas Braziūnas.

Kommentaarid puuduvad