Ettevõtjad andsid presidendile üle 50 ettevõtte toetatud roheleppe

Seitsmesed

Eile kohtusid ettevõtjad President Kersti Kaljulaidiga. Kohtumisel Nopri talus Võrumaal anti ettevõtete allkirjastatud rohelepe üle Vabariigi Presidendile, kes osaleb ÜRO peaassambleel ning kliima tippkohtumisel New Yorgis. 

Kohtumisel arutasid ettevõtjad presidendiga, kuidas uued tehnoloogiad ning ärimudelid saavad kiirendada üleminekut kliimaneutraalsele ja loodustsäästvale majandusele.

33 Eesti tehnoloogiaettevõtet allkirjastasid teisipäeval Tallinn Digital Summitil roheleppe, millega lubatakse viia ettevõtete tegevus 2030. aastaks täielikult keskkonnasäästlikele alustele. Leppega liitunud ettevõtteid sundis otsustavalt tegutsema globaalsete kliima- ja keskkonnaprobleemide ulatus ning ühine soov leida murekohtadele uuenduslikke lahendusi. Sõlmitud roheleppega tähtsustab tehnoloogiasektor keskkonda kui äritegevuse lahutamatut osa ning seab 2019. aasta lõpuks konkreetsed eesmärgid ja tegevuskava, mille täitmist hakatakse pidevalt jälgima.

Teisipäevast alates on leppega liitunud veel ligikaudu 20 IT-ettevõtet nii Eestist kui mujalt. Kõiki sarnaselt mõtlevaid kodumaiseid ja rahvusvahelisi tehnoloogiaettevõtted oodatakse algatusega liituma. Konkreetsema tegevuskava kokkulepped sõlmitakse oktoobris. Esimese initsiatiivina teavitas sõidujagamisfirma Bolt ka teisipäeval, et kõik nende platformil tehtavad sõidud Euroopas on süsinikuneutraalsed.

President osaleb järgmisel nädalal New Yorgis ÜRO Peaassambleel ning kliima tippkohtumisel. Eesti delegatsiooni kuuluvad ka peaminister Jüri Ratas ning välisminister Urmas Reinsalu. Eesti on aastatel 2020-21 ÜRO julgeolekunõukogu liige. 

“Mul on hea meel, et erasektor on võtnud selle teema vedada. Igal aastal toob Eesti maailma olulise teema, tänavu on see Tech Green Pledge. Keskkonnast on saamas oluline osa Eesti loost. Mulle meeldib eriti, et selle algatusega on liitunud nii noored ettevõtted kui ka süsteemse tähtsusega firmad ning suured energiatarbijad. Loodan, et New Yorgis saab see algatus ka laialdast rahvusvahelist tähelepanu,” ütles president Kaljulaid.

“Eestis oleme näinud, kuidas tehnoloogia toob ühiskonda suuri muudatusi. Kliimaleppega soovivad tehnoloogiafirmad aidata inimkonnal võimalikult kiiresti saavutada üleminekut kliimaneutraalsele ning keskkonnasäästlikule majandusele. Eestil on kõik eeldused olla infoühiskonna ja kliimaväljakutsete ühendamisel liidrirollis. Selleks on meie ÜRO julgeolekunõukogu liikmelisus järgmisel aastal ka oluline platform,” sõnas roheleppe üks algatajaid Guardtime-i President Martin Ruubel.

“Uued tehnoloogiad saavad aidata kõikidel majandusharudel oma tegevust ümber korraldada. Majanduslik võit ning keskkonnasõbralikkus käivad sageli käsikäes. Näiteks on tänu eAgronomile põllumehed mitmes Euroopa riigis vähendanud oma väetise, kütuse ning agrokeemia kasutust. Samuti oleme aidanud mahepõllumajandust juurutada. See kõik lõpuks suurendab põllumeeste tulusid,” ütles Roheleppega ühinenud e-Agronomi Eesti tegevjuht Ella Käi-Edo.

Kommentaarid puuduvad