Tallinna uued bussiliinid seisavad juhipõua taga

Seitsmesed uudised

Tallinn avaks või või pikendaks kohe viis bussiliini, kuid sohvreid, keda rooli suunata, ei ole - pealinn palkaks päeva pealt 50 bussijuhti lisaks, kui neid vaid kusagilt võtta oleks, jkirjutab ERR-i uudisteportaal. 

"Me võtaks päeva pealt umbes 50 bussijuhti tööle," ütles Tallinna abilinnapea Andrei Novikov. "Ühistranspordi arendusplaanid, mis olid paigas juba aasta alguses ja keskel, on puhtalt sellepärast edasi nihkumas. Käivad aktiivsed otsingud bussijuhtide leidmiseks."

Seda, et raha on, tõestab ka asjaolu, et järgmisest aastast nooreneb Tallinna bussipargi veeremi keskmine vanus - linnal on käimas hange uute gaasibusside ostuks, nii et kui need liinile jõuavad, oleks sohvritel uhke juba uute busside rooli keerata. Ainult et pole, keda tööle võtta.

Pealinna linnatranspordi sohvrid teenivad põhitasuna 1250-1300 eurot brutona kuus. Kui tuleb lisatunde, on ka teenistus suurem. Novikov ütleb, et see on pisut kõrgem tasu kui naabervaldades, lisaks on praegu käimas palgaläbirääkimised ja vähemalt viieprotsendiline palgatõus on tulemas igal juhul. Ent ka see ei päästa.

"Kui me ka piltlikult öeldes tõstaksime nende palga taevasse, siis küll naabervalla bussipark jookseb üheks hetkeks tühjaks, aga siis tõstavad omakorda nemad palka ja need bussijuhid jooksevad tagasi. Probleem on selles, et bussijuhtide arv meie riigis on konstantne," ütleb Novikov. "Tuleb leida uusi võimalusi, aga see on täna kõige suurem probleem, mis meil on." 

Muude võimalustena on Tallinn teinud ettepaneku, et bussijuhiks lubamise miinimumvanust võiks langetada, et kiiremini järelkasvu saada. See ei annaks küll kohest efekti, kuid looks tulevikuperspektiivi.

Probleem on üksnes süvenev - Tallinna ühistranspordi roolikeerajate keskmine vanus on üle 50, mis tähendab, et igal aastal on ka pensionile minejaid. Mõne aasta pärast on olukord praegusest veelgi kriitilisem. Osalt suudavad trollijuhid praegu asendada puuduvaid bussijuhte, kuid püsivalt see probleemi ei lahenda.

Novikov ütles, et Tallinn plaanis sel aastal avada viis uut bussiliini või pikendada olemasolevaid, et parandada pealinlaste võimalusi ühistransporti kasutada. Need on nüüd ootele jäänud.

Tallinnas töötab kokku ubmes 1100 transpordijuhti, neist 900 keerab bussirooli. Trammi- ja trollijuhtide puudust ei ole, aga bussijuhte on konstantselt 50 puudu.

Kommentaarid puuduvad