Izmailova: kliimasse investeerimine sarnaneb teadusinvesteeringutele

Seitsmesed

Eestimaa Roheliste juhi Züleyxa Izmailova sõnul on kliimasse investeerimine üsna sarnane rahapaigutamisele teadusesse, sest kumbki tasub ennast tulevikus mitmekordselt ära.

"Ühiskonnal – ei meie, Euroopa ega ka kogu maailma omal tervikuna – pole kliimamuutustega kaasnevatest kulutustest pääsu ning iga euro, mis me täna rohepöördesse investeerime, hoiab mitu eurot tulevikus kokku," ütles Izmailova BNS-ile. "Üsna sarnane olukord kui teadusegagi, kus iga praegu investeeritud euro toob lähiaastatel seitsmekordselt tagasi. Kuna teadus eskaleeruva kliimakriisi taga on ühene ning ükski otsustaja ei saa oma tegevust teadmatusega väljavabandada, peavad meie planeedi ja tuleviku hävitajad vastutust kandma."

"Samas on valitsuse ja riigikogu tegevus juba eos kliimaneutraalsuse vastane, kui läbi riigieelarve investeeritakse uude õlitehasesse 125 miljonit eurot. Toetada võib küll põlevkivisektoris töötanud või töötavate inimeste ümberõpet, aga mitte sektorit ennast," rääkis Izmailova. "Kliimaneutraalsuse saavutamiseks peaks selle raha investeerima taastuvatesse energiaallikatesse, eelkõige päikese- ja tuuleenergeetikasse ning vesinikutehnoloogia arendamisesse."

"Rohelistel on fossiilkütustelt sujuva ülemineku korraldamiseks olnud plaan olemas juba aastast 2007 ja juba tollaste poliitikute lühinägelikkus on pannud meid olukorda, kus energiapöörde korraldamine on kordades kallimaks muutunud, kuid mis kõige hullem, praegu aeglaselt tegutsedes veel kallimaks muutub," meenutas Izmailova.

Ühtlasi märkis ta, et roheleppe eesmärk on roheliste programmist otsekui maha kirjutatud.

"Ka reedel väljapakutud CO2-maks väljast poolt EL-i tulevatele kaupadele on roheliste programmis olnud juba aastaid. Rohelistena soovime CO2-tollimaksuga kaitsta Euroopa inimesi ja loodust reostuse eest ning keskkonnasõbralikumat tootmist," selgitas Izmailova. "Peaministri sõnavõtust seevastu tuleb selgelt välja, et valitsusel pole veel selget arusaama, kuidas kliimaneutraalsuse suunas liikuma hakata. Kas tuleneb see inimtekkelisi kliimamuutusi eitava parteiga koalitsioonis olemisest või sama partei poolt tekitatud lisakoormusest, aga meie tulevik on ilmselgelt ohus."

Kommentaarid puuduvad