Soomlased said enda digiretseptiga mullu Eestist 7000 korral ravimeid

Seitsmesed

Aasta tagasi jaanuaris väljastati Eesti apteegis esimene ravim Soome digiretsepti alusel – möödunud aasta jooksul kasutasid soomlased seda võimalust ligi 7000 korral.

"Kui aasta tagasi käivitus võimalus osta Eestist ravimit Soome digiretsepti alusel, siis kasvas koheselt soomlaste poolt
väljaostetud retseptide arv," ütles Eesti Apteekide Ühenduse (EAÜ) juht Timo Danilov, kelle sõnul näitavad numbrid, et soomlastel on selge huvi Eestist ravimeid osta.

Danilovi hinnangul võib arvata, et soomlaste huvi üheks põhjuseks on ravimite mõistlik hind Eestis.

"Mis puudutab eraldi käsimüügiravimeid, siis statistika kohaselt on käsimüügiravimid Soomes 30–50 protsenti kallimad kui Eestis. Näitena saab tuua eriti drastilise hinnavahe populaarse käsimüügiravimi Voltaren Emulgel Geeli puhul, mis Eesti apteegis maksab keskmiselt üheksa ja Soomes 19 eurot," selgitas Danilov. "Hinnaerinevuste põhjuseid võib olla mitmeid, kuid on selge, et ravimihinnad Eestis on püsinud mõistlikul tasemel. Ravimite juurdehindlused on püsinud seejuures muutumatul kujul viimased 15 aastat."

Ravimihind kujuneb riigi kehtestatud juurdehindluste ja ravimitootja baashinna koosmõjul. Ravimitootja mõjutab ravimihinda 73 protsenti, riik omakorda käibemaksu kaudu 9 protsenti, apteek saab lisada keskmiselt juurdehindlusena 13,7 protsenti ja hulgimüüja 4,3 protsenti.

Eesti Apteekide Ühendus on apteeke ja farmaatsia-alase kõrgharidusega isikuid ühendav mittetulundusühing, mis kaitseb apteekide ning apteegitöötajate kutsealaseid, sotsiaalseid ja majanduslikke õigusi. Ühendusse kuulub 296 apteeki.

Kommentaarid puuduvad