Eesti plaanib veel tänavu avada saatkonnad Singapuris ja Lõuna-Koreas

Seitsmesed

Välisministeerium on esitanud valitsusele ettepaneku avada veel tänavu saatkonnad Singapuris ja Lõuna-Koreas, vahendab BNS.

Välisministeerium on esitanud valitsusele ettepaneku avada välismajandussuuna tugevdamiseks suursaatkonnad Lõuna-Korea pealinnas Soulis ja Singapuris, valitsus võib ettepanekut arutada juba neljapäevasel istungil. 

Välisministeeriumi pressiesindaja sõnul on mõlemad saatkonnad kavas mehitada nii Tallinnast lähetatud kui ka kohapealt palgatud töötajatega. Saatkondade täpne koosseis on arutamisel.

Saatkondadele on kavas rentida sobilikud hooned või bürooruumid ja rentida lähetatud töötajatele eluruumid. Saatkondade avamiseks vajalik raha tuleb valitsuse poolt äridiplomaatia tugevdamiseks eraldatud summadest.

Pärast saatkondade avamist Singapuris ja Soulis saab Eesti tõstatada Singapuri ja Lõuna-Korea saatkondade avamise Tallinnas vastastikkuse alusel, lisas pressiesindaja.

Väliministeeriumi hinnangul on saatkonna avamine Soulis oluline nii kahepoolsetes suhetes Lõuna-Koreaga kui ka Aasia piirkonnaga laiemalt.

"Kohalolu Lõuna-Koreas aitab suurendada meie teadlikkust piirkonnast, aga ka tutvustada Lõuna-Koreale aktiivselt Eesti seisukohti ja meile olulisi teemasid. Saatkonna avamisel oluline äridiplomaatiline mõõde, saatkonna avamine aitab elavdada majandussuhteid ning toetada Eesti ettevõtjaid sisenemisel Korea turule," sõnas pressiesindaja.

Singapuris saatkonna avamise üks peamisi põhjuseid on elavdada majandussuhteid ning toetada eesti ettevõtjate sisenemist ASEAN-i piirkonna riikide turule. "Välisministeerium peab vajalikuks süvendada poliitilisi, diplomaatilisi ja valdkondlikke suhteid riigiga, mis on piirkonnas üks olulisemaid majanduslikke ja poliitilisi sõlmpunkte," sõnas pressiesindaja.

Ta märkis, et saatkonna avamine Singapuris on oluline nii kahepoolsetes suhetes Singapuriga kui ka Kagu-Aasia piirkonnaga laiemalt, kus Eesti esindatus on senini olnud napp.

"Kohalolu aitab suurendada meie teadlikkust piirkonnast, aga ka tutvustada aktiivselt Eesti seisukohti ja meile olulisi teemasid," sõnas pressiesindaja. Ta märkis, et lisaks majandusdiplomaatia arendamisele saab tulevase saatkonna üheks oluliseks töövaldkonnaks Eesti kodanikele teenuste ja konsulaarabi pakkumine.

Möödunud aasta üheksa kuuga moodustas Eesti kaubavahetuskäive Lõuna-Koreaga ligi 90 miljonit eurot, mis andis Eesti kaubanduspartnerite pingereas 28. koha. Eesti ekspordipartnerite seas oli Lõuna-Korea 33. kohal ja impordipartnerite seas 26. kohal.

Eesti ja Singapuri vaheline kaubavahetus kasvas 2018. aastal 274 miljoni euroni. Singapur on Eesti kaubanduspartnerite pingereas 20. kohal. Eksport Singapuri moodustas 1,9 protsenti kogu Eesti ekspordist ning riik oli 14. ekspordipartner. Eesti päritolu kaupade osakaal Singapuri-suunalises ekspordis on suur, ligi 93 protsenti.

Kommentaarid puuduvad