Loomakaitsjad kutsuvad hoiduma hanemaksapasteedi ostmisest

Seitsmesed

Loomakaitseorganisatsioon Nähtamatud Loomad alustas kampaaniat, mis kutsub Eesti restorane ja jaekette loobuma delikatessina tuntud rasvase pardi- ja hanemaksapasteedi ehk foie gras' müügist, teatab BNS.

Nähtamatute Loomade kampaania eesmärk on tõsta tarbijate teadlikkust foie gras’ julmast tootmisviisist ning seeläbi veenda Eesti tipprestorane ja kauplusi toodet oma valikust eemaldama.

„Iga allkiri foie gras’ müügi peatamiseks annab toidufirmadele märku, et Eesti tarbijad ei toeta loomade julma kohtlemist. Ükski lind ei pea veetma elu kingakarbi suuruses puuris, kus teda mitte ei hukata, vaid piinatakse surnuks läbi võika sundsöötmise,” sõnas Nähtamatute Loomade foie gras’ kampaaniajuht Reelika Püll.

Foie gras’ tootmiseks surutakse hanedele ja partidele kurku metalltoru, mille kaudu neid sundsöödetakse kaks kuni kolm korda päevas, kuni linnu maks paisub kümme korda suuremaks. Selle tegevuse tagajärjel lõhkeb tihti linnu kõht.

„Nähtamatud Loomad on alustanud läbirääkimisi Eesti tipprestoranidega, mis rasvamaksapasteedi pakuvad. Esimesed positiivsed tulemused avalikustatakse varsti ning huvi restoranide hulgas sellest tootest loobuda on suur,” sõnas Püll.

Avalikust survest tulenevalt on foie gras’ tootmine keelustatud 16 riigis, sealhulgas Austrias, Tšehhis, Soomes, Rootsis, Iisraelis ja Argentiinas. Mullu teatas rasvamaksapasteedi müügi keelustamisest New Yorgi linnanõukogu.

Ehkki Eestis on loomade sundsöötmine ja foie gras’ tootmine loomakaitseseaduse alusel keelatud, on tootega kauplemine endiselt lubatud.

Kommentaarid puuduvad