Püha Tool jättis telesarja “Uus paavst” tegijad Vatikani väravate taha

Seitsmesed

Püha Tool keelas telesarja “Uus paavst” tegijatel Vatikanis filmida, kuid sarja loonud Oscari-võitja Paolo Sorrentino pööras selle väljakutse hoopis võimaluseks, leides oma meeskonnaga Itaaliast 50 sobilikku võttepaika.

Kuigi sarja vaadates tundub, et see on üles võetud Vatikanis, pole tegelikult seal Püha Tooli keeldumise tõttu tehtud ühtki kaadrit. Kuna Itaalia üks parimaid režissööre Paolo Sorrentino on tuntud oma maniakaalse detailidele keskendumise poolest, ei olnud Vatikani keeld talle mitte probleem, vaid pigem suur võimalus. Sorrentino ja tema pikaajalise operaatori Luca Bigazzi koostöö tulemuseks on hingematvalt luksuslike ja erksate värvide, täpsete detailide ning hoolikalt läbimõeldud kompositsiooniga kaadrid, millest igaüks võiks olla mõne ajakirja esikaanepilt.

Koos Sorrentinoga linateoste „Noorus“ ning Oscari pälvinud “Kohutava ilu” võtetel töötanud sarja kunstnik Ludovica Ferrario ütles, et „Uus paavst“ on seni olnud tema karjääri kõige keerulisem filmiprojekt. Võttepaikade leidmisele, rekvisiitide ja kostüümide tegemisele ning muudele ettevalmistustele kulus rohkem kui aasta.

Ferrario sõnul oli kõige raskem luua võimalikult tõetruult neid objekte, mida on keelatud filmida või mis pole Vatikanis avalikkusele ligipääsetavad. 10-osalises sarjas näeb umbes 50 Vatikani elus olulist rolli omavat  hoonet ja paika, mis tegelikult võeti üles Roomas, Veneetsias ja isegi Lazios Kesk-Itaalias. Nendest objektidest võivad saada omamoodi kultuuriikoonid, sest juba sel aastal hakatakse turistidele korraldama „Uue paavsti“ võttepaikade tuure.

Vatikani aiad, kus Jude Law kehastatud paavst veedab iseäranis palju aega, on tegelikult segu Rooma botaanikaaiast ning Medici, Doria Pamphili, Lante ja Piccolomini luksusvillade aedadest, kus tavaliselt peetakse pulmapidusid. Kuna Vatikani aiad on alati suurepäraselt hooldatud, kulus võttemeeskonnal luksusvillade aedade kohendamisele enam kui kuu – Sorrentino rahunes alles siis, kui need nägid välja nagu tõelised juveelid. Vatikani müüridest kõigest 1,5 kilomeetri kaugusel asuv Villa Doria Pamphili oli sarjas kasutusel paavsti suveresidentsina, sest päris residentsis filmida ei lubatud.

Sisevõtete ajaks seadis võttegrupp end sisse Cinecittà filmipaviljonides Rooma eeslinnas, kuhu tohutute pingutuste tulemusel oli rajatud Sixtuse kabel, Püha Peetruse basiilika, Vatikani raamatukogu ja paavsti kabinet. 25 filmidisainerist ja 40 ehitajast koosnev tiim oli juba kaks kuud töötanud nende kuulsate ehitiste koopiatega. Maksimaalse autentsuse tagamiseks oli Sixtuse kabeli replika seinad kaetud kunstlike ämblikuvõrkudega ning 7 kunstnikku ligikaudu kuu aega maalinud Michelangelo kuulsate freskode koopiaid. 

Püha Peetruse basiilikas toimuvad stseenid filmiti tegelikult Püha Luuka ja Martini katedraalis Colosseumi lähistel. See oli üks väheseid Rooma kirikuid, kus linnavõimud lubasid sarja üles võtta.

10-osaline teleseriaal „Uus paavst“ on järjeks kriitikute poolt kõrgelt hinnatud ja samuti Paolo Sorrentino loodud sarjale „Noor paavst“, millele Jude Law tõi nimitegelase rolli eest Kuldgloobuse nominatsiooni ning kunstniku- ja operaatoritöö kaks Primetime Emmy nominatsiooni. “Noort paavsti” on tänaseks näidatud 154 riigis. „Uues paavstis“ on nimiosas on kaks korda Oscarile nomineeritud John Malkovich ja Jude Law. Uue sarja värsked episoodid esilinastuvad kodumaises voogedastusteenuses Go3 (endine TVPlay Premium) iga laupäeva öösel samal ajal ülemaailmse esilinastusega, esimest nelja osa näeb Go3-s juba praegu.

Kommentaarid puuduvad