“Laser” täna: Kui ohtlikud on nõudepesutabletid? Kas toidukullerist võib saada miljonär?

TV3

Tänases „Laseris“ uuritakse, kas nõudepesutablettide koostise tõttu võib nõudepesumasinas pestud nõudest söömine tervist ohustada ning lisaks tehakse eksperimenti, et selgitada, kas toidukulleri ametit pidades on lootust rikkaks saada.

Nõudepesumasin pole enam ammu haruldane luksus, vaid väga paljude perede argipäev - nõud kiirelt masinasse, kõik-ühes tablett sisse ja ongi kõik hästi! Ometi selgub tänases “Laseris“, et kõik nii hästi polegi, kuna kõik-ühes tabletid on mõeldud vaid standardolukorda, ent koduses tegelikkuses võivad asjad olla teisiti. Näiteks ei sobi tabletile Tallinna vesi.

“Tablett eeldab, et vesi on kare, Tallinna Ülemiste järve vesi on aga pehme, tablett ei lahustu selles ära,” kirjeldab kodumasinate ekspert Toomas Türkson ja lisab: “See ei ole väga hea, see tähendab, et jääk jääb ka nõude peale ja sa sööd selle endale sisse. Päris toiduaine see nõudepesuvahend ei ole.” Kuid hästi pole olukord ka siis, kui tablett ära lahustub. “Teine asi on kirgastusaine, sellest on pikalt räägitud, et see on kantserogeenne,” hoiatab Türkson. 

Lisaks sisaldavad kirgastusained üldjuhul fosfaate, mis võivad sattuda heitveega loodusesse, kus nad koormavad jõgesid, järvi ja Läänemerd üleliigse fosforiga, mis omakorda toob kaasa muuhulgas näiteks sinivetikate vohamise.

Selleks, et teada saada, millised ained täpselt tablettides ja pulbrites on, viib “Laser” enamlevinud tooted uurimiseks TTÜ Keemia ja biotehnoloogia instituuti. Kaasa võetakse nii tavalisi kui ka “rohelisi” tooteid, lootes, et vähemalt need viimased eksperdilt heakskiidu saavad. Lootus jääb aga üürikeseks, kuna ka rohelisena reklaamitavad tooted ei sisalda vaid puhast loodust. Keemik Pavel Starkov jääb nõutuks, miks rohelise mainega pesuvahend sisaldab hulganisti konservante ning miks ökoloogilise märgisega vahend sisaldab värvaineid. “Värvaineid? Miks seda vaja on? Kogu protsess toimub ju kinnises kastis, see on puhas keemia,” ei mõista Starkov tootjaid.

Kas nõudepesutableti võib pooleks lõigata? Mis ainega nõusid üldse pesta tohib ja mida kindlasti vältida?

Lisaks teeb „Laser“ eksperimenti, et selgitada, kas toidukullerid saavad kiirelt rikkaks. Nimelt on Tallinna ja Tartu tänavad täis rattakullereid, kes väidetavalt iga tellimuse pealt 5 eurot saavad ja tublimad teevad tunnis lausa 5-6 tellimust. 30 eurot tunnis kõlab paljulubavalt ja kes siis ei tahaks kiirelt rikkaks saada!

Kuidas aga kuller raha teenib? Seda peaks teada saama Wolti iganädalaselt uute kullerite koolituselt. Paraku selgub, et asi nii lihtne polegi. “Kui nüüd keegi küsib, kuidas Wolti kullerid raha teenivad, siis see süsteem on täpselt nii keeruline nagu Ponzi skeem,” naerab Marii Karell peale tunnipikkust koolitust. Kuid pole hullu, küll pärast selgub, palju raha saab. Esialgu tuleb tööle hakata. Kiiver pähe, äpp telefoni ja minek - esimene tellimus ei lase end pikalt oodata. Kuid ka siin ei lähe asjad nii ladusalt. “Ma lihtsalt ei saa sellest kaardist aru,” tõdeb esimest päeva elus kulleritööd tegev Karell ja lisab: “Ma ei tea, kuhu ma minema pean!”

Kas “Laseril” õnnestub kulleritööga suurt raha teenida või on tulemuseks hoopis pahased kliendid, kes jäävadki oma toitu ootama?

„Laser“ on TV3s täna kell 20.00.

Kommentaarid puuduvad