Hinnatud komöödia „Ruut“ naerab kaasaegse kunsti ja poliitkorrektsuse üle

uudised.ee

Go3 voogedastusplatvormile jõudis mitme riigi koostööna 2017. aastal valminud film “Ruut”. Film pärjati Cannes’i Filmifestivalil Kuldse palmioksaga, samuti pälvis see parima võõrkeelse filmi Oscari-nominatsiooni.

„Ruudu“ näol on tegemist Rootsi režissöör Ruben Östlundi lavastatud satiiriga, mille peaosades astuvad üles Claes Bang (Netflixi sari “Dracula”), Elisabeth Moss (“Teenijanna lugu”, “Pöörased” (ing.k. “Mad Men”)), Dominic West (BBC miniseriaal “Hüljatud”, “Chicago”) ja Marveli-filmimaailmast tuntud Terry Notary.

Sündmustik keerleb kuraatori (Bang) ja tema varieeruvate isiklike hädade ümber, nagu hiljutine mobiilivargus ja afäär ajakirjanikuga (Moss). Nende kõrvalt tuleb mehel rinda pista kunstiinstallatsiooni reklaamvideoga, mille avaldamiseks ta nõusolekut ei andnud ning mis kogu tema professionaalset karjääri ohustab. Samuti kerkib kõnealuse videoga debatt eneseväljendusvabaduse ja poliitkorrektsuse üle. 

 

Kuna see vähemtuntud, kuid hinnatud film väärib vaatamist, tutvustame selle tagamaid 4 faktiga.

  1. Satiir - “Ruut” on film, mille eesmärk on mõneti naeruvääristavas mõttes peegeldada maailma, kus me elame, näiteks kogukonnatunnetus, julgus moraalsest vaatepunktist, aga ka jõuka inimese egotsentrism, mida ta peab vajalikuks, et ebakindlas maailmas ellu jääda. Östlund ei karda hukkamõistu. Näiteks võib tuua stseeni filmis, kus Tourette’i sündroomiga mees ajakirjaniku peale karjub. Režissööri sõnul on see inspireeritud tõestisündinud intsidendist ühes Rootsi teatris ning ta ei karda, et sellist portreteerimist kohatuks peetakse, sest tema loomingus on kõik inimesed karikaturiseeritud.
     
  2. Sihikindlus - Režissöör oli oma töös väga täpne ja põhjalik ning eeldas kõigilt asjaosalistelt täielikku pühendumist. Näiteks eelistas ta iga päev vaid ühele stseenile keskenduda, et seda kogu oma potentsiaalis realiseerida, vahel kulus ühele episoodile lausa 50 võtet. Keerukamate stseenide filmimine võttis aega umbes neli päeva.
    Samuti on Östlund väljendanud, et tema jaoks ei ole linateostes kohta mõttetutel stseenidel, mille ainus eesmärk on loo sisu puust ja punaseks selgeks teha, tema jaoks tähendaks selliste piltide lisamine, et ta on režissöörina läbi kukkunud. Mees räägib, et tema eesmärk on luua filme, mis koosnevad huvitavatest ja teineteisest peaaegu sõltumatutest episoodidest, mis peegeldavad vaatajale inimloomust.

 

  1. Päriselu koorekiht - Et filmi olustikku veelgi ehedamaks muuta, palus Östlund uhkeldavasse õhtusöögistseeni mängima päris Rootsi nn aristokraadid ja jõukamad kunstipatroonid. Stseenis peab ahv-mees Oleg (Notary) õhtustavat seltskonda õrritama ja mõnitama ning näitleja ütles, et kõrgest soost massinäitlejad olid asjast äärmiselt vaimustuses.
     
  2. Tunnustus - “Ruut” sai kriitikutelt üldiselt väga suure kiituse osaliseks, sh tunnustasid seda nimekate väljaannete nagu VarietyThe GuardianiThe Hollywood Reporteri jpt. ajakirjanikud. Film esitati ka 2017. aasta Cannes’i Filmifestivalile, kus see pärjati Kuldse palmioksaga. Lisaks sellele osales film ka sama aasta Toronto filmifestivalil ning võitis kuus Euroopa Filmiauhinda, seal hulgas parima filmi eest. Samuti sai “Ruut” nominatsioori 90. Oscaritseremoonial parima võõrkeelse filmi kategoorias.

 

Komöödia „Ruut“ Go3 voogedastusplatvormil: https://go3.tv/movies/ruut,vod-1022911

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=EUzRjRv0Ib0[/embed]

Kommentaarid puuduvad