Pilguheit staaridest kubiseva märulikomöödia “Džentelmenid” telgitagustesse

uudised.ee

2019. aasta “Džentelmenid” on Guy Ritchie sulest tulnud staaridest tulvil märulikomöödia. Lugu keerleb rikka ameeriklase Michael Pearsoni ümber, kes ootab pikisilmi pensioni ja üritab seda eesmärki silmas pidades oma suurejoonelisele marihuaanaimpeeriumile uus omanik leida. See toob kaasa lugematul arvul skeeme, vandenõusid ja väljapressimist, et Pearsonilt tema valdus välja petta. “Džentelmenid” toob vaatajani maailmakuulsad näitlejad nagu Matthew McConaughey (“Elujanu”), Charlie Hunnam (“Anarhia pojad”), Hugh Grant (“Notting Hill”), Michelle Dockery (“Downton Abbey”), Colin Farrell (“Vastikud ülemused”) ja paljud teised.

5. septembril kell 21.00 jõuavad “Džentelmenid” TV3 Film kanali vahendusel iga vaataja koduni. Niisiis jagame teiega nii mõndagi intrigeerivat filmi telgitagustest.

Tagasi juurte juurde – Nii mõnigi filmikriitik ja -fänn on välja toonud rõõmustava asjaolu, et “Džentelmenid” on linateose režissööri Guy Ritchie naasmine selle juurde, millega ta ülemaailmse tuntuse saavutas. Nimelt sai Ritchie menukaks just oma teravmeelsete ja lõbusate krimifilmidega nagu “Hunnik pappi ja suitsev kaheraudne” ning “Teemandirööv”. Pärast neid liikus ta edasi kassahittide juurde, näiteks “Aladdin” või “Sherlock Holmes”. “Džentelmenid” on aga rõõmustav tõendus sellele, et Ritchie on oma vanas hiilguses tagasi!

Telesari – Tänapäeval on filmitegijate seas populaarne hoopis telesarju luua, sest nii on kergem jõuda laiema publikuni. Samuti võimaldab seriaal jutustada palju ambitsioonikamaid ja keerulisema ülesehitusega lugusid, sest neid ei kammitse paaritunnine ülempiir. Niisamuti pidi “Džentelmenide” näol esialgu tegemist olema sarjaga, ent projektiloojad otsustasid kõigepealt teha filmi ning seriaalivarianti alles hiljem kaaluda.

Õnnetu kokkusattumus – “Džentelmenides” tõuseb muljetavaldavalt esile Hugh Granti särtsakas ja ekstsentriline esinemine. Tema tegelane on tabloidajakirjanik Fletcher, kes üritab Pearsoni tegemiste kohta täpseid teadmisi demonstreerides tema paremalt käelt Raymondilt raha välja pressida. Fletcheril on loos põhiliselt jutustav roll ning väidetavalt pidi ta viie päevaga filmima stseene, milles tal oli umbes 40 lehekülge teksti. Grant tegi endale repliikide tõhusamaks õppimiseks väikese spikri, ent õhtul enne filmimist murti tema autosse sisse ja oluline leheke varastati.

Spontaanne kirjutamine – Ritchie stsenaariumid on tuntud terava teksti ja äratuntava ‘käekirja’ poolest. Selle põhjal võiks eeldada, et filmimise käigus tuleb repliike sõna-sõnalt edasi kanda ja võimalikult täpne olla. Tegelikkuses on tema filmimisprotsess väga spontaanne ja ajas muutuv. Ritchie on öelnud, et tekstiproovides on ta muudatustele äärmiselt avatud ja kui stseeni paremaks muutmiseks avab võimalus, võib ta selle kasvõi kohe ümber kirjutada. Mickey Pearsoni naist kehastav Michelle Dockery on öelnud, et vahel sai ta lõplikud repliigid vaid mõni minut enne filmimise algust. 

Kommentaarid puuduvad