TOP 5 fakti kolm Oscarit võitnud kassahitist „Must panter“

uudised.ee

Superkangelase film „Must panter“ on paljude vaatajate hinnangul 2018. aasta paremuselt teine linateos. See Marveli hitt räägib müstilisest Aafrika riigist, mida valitseb supervõimetega Must panter, kes peab loomulikult päästma nii oma rahva kui kogu maailma. Sel laupäeval, 19. detsembril kell 21.00 jõuab see kassahitt esmakordselt ka filmikanali TV3 Film ekraanile. Seetõttu tutvustame seda ülipopulaarset fantaasiafilmi, mis on püstitanud ka mitmeid rekordeid, viie faktiga.

Varalahkunud peategelane

Filmi kangelase, kuningapoeg  T’Challa rollis on Chadwick Boseman, kes on Musta pantrina figureerinud veel kolmes Marveli superkangelase filmis. Ta on kehastanud ka näiteks muusik James Browni filmis „Get on Up – James Browni lugu“. Boseman lahkus meie hulgast selle aasta 28. augustil vähi tõttu 43-aastasena, mistõttu on ta ainukene Marveli filmides peaosalist ja Tasujat mänginud näitleja, keda meie seas enam pole.

Paljastub Gollumi tõeline pale

Põhipahalast Erik “Killmonger” Stevensit mängib filmis Michael B. Jordan, keda oleme näinud peaosalisena Rocky poksifilmides „Creed“ ja „Creed 2“.  Killmongeri käsilast, Ulysses Klaue’t mängib „Sõrmuste isanda“ kääbik Gollumina tuntud Andy Serkis. Tema roll „Mustas pantris“ on üks väheseid, kus tema nägu ja enamikku kehast näha saame. Serkise karjäär on pikk, aga ta on tuntud selle poolest, et jõuab enamjaolt ekraanile liikumist tuvastava kostüümi abil või annab oma hääle mõnele tegelasele („Tähesõdade“ filmid, „King Kong“).

Hea saak Oscarite galalt

„Must panter“ nomineeriti lausa seitsmele Oscarile, millest õnnestus võit kolm: Parimad kostüümid, Parim filmimuusika ja Parim kunstnikutöö. Muljetavaldav on fakt, et tegu on esimese Marveli Universumi filmiga, mis on Oscari võtnud. Samuti on „Must panter“ esimene superkangelaste film, mis on saanud Parima filmi Oscari-nominatsiooni.

Rekordkiire kasum ja rekordsuur kassatulu

„Musta pantri“ tegemine läks maksma 200 miljonit dollarit. Filmitegijad said aga kohe rahulikult hingata, sest see raha teeniti tagasi juba avanädalavahetusega. Ka selles vallas tegi „Must panter“ rekordi – esimene Marveli film, mis teenis eelarve tagasi kolme esimese päevaga. 1,347 miljardi dollarilise kogutuluga sai „Mustast pantrist“ ka kõige enam teeninud superkangelase film, mis räägib vaid ühest kangelasest. Samuti on tegu enim teeninud filmiga, millel on mustanahalise lavastaja.

Wesley Snipes pidi olema Must panter

Õudusfilmist „Blade“ vapiirikütina tuntud Wesley Snipes tahtis mängida Musta pantri rolli juba 90ndatel. Talle tundus, et Hollywood on majesteetlikku Aafrika mandrit liiga vähe ja kehvasti kajastanud ja lugu müstilisest kuningriigist oleks suurepärane lahendus. Snipes võttis ühendust Columbia Picturesi filmistuudio ja Musta pantri kaaslooja, koomiksilegend Stan Lee’ga ning suhtles mitme stsenaristi ja lavastajaga. Sobivat stsenaariumi ei leitud ja filmi loomine venis uskumatult kaua. Samal ajal jätkas Snipes ka oma filmirollides mängimist, mis segas protsessi veelgi. Lõpuks oli Snipes rolli jaoks liiga vana, aga filmikunst see-eest piisavalt arenenud, et Musta pantrit võimsalt kujutada. Snipes on öelnud, et ta pooldab praegust versiooni ja Chadwick Boseman’i rolli valimist täielikult.

Kommentaarid puuduvad