Millest räägib veider õudusmüsteerium „Ema!“ tegelikult?

uudised.ee

„Ema!“ on superlavastaja Darren Aronofsky meistriteos aastast 2017, mille peaosas mängivad Oscari-võitjad Jennifer Lawrence („Õnneteraapia“) ja Javier Bardem („Ei ole maad vanadele meestele“). Aronofsky on meieni toonud ka sellised väärtfilmid nagu „Maadleja“, „Must luik“ ja "Reekviem unistusele". Tema 2017. aasta veider ja kõmuline film peidab endas tegelikult sügavat mõtet ja meile kõigile tuntud lugu. Kuna „Ema!“ esilinastub sel laupäeval, 19. juunil kell 21.00 filmikanalil TV3 Film, siis vaatame, millest see film tegelikult räägib.

 „Ema!“ on film, millel on vaimustunud fänne ja vihaseid kriitikuid. See algab nagu tavaline abielupaarist jutustav romantiline draama, kuid kisub aina kummalisemaks. Järjest lisandub uusi tegelaskujusid, kes põhjustavad tõsiseid vahejuhtumeid. Tegevus eskaleerub justkui unenäos, kuid on pikka aega veel mõistusega seletatav. Ühel hetkel muutub ekraanil nähtav paranormaalseks ning „Ema!“ lõpeb nagu verine õudusfilm. Kes filmi ja lavastaja tausta ei tea, võib seda pidada veidraks seguks.

Filmi nautimiseks tuleb mõista, et suur osa loost on Piibli allegooria ja meie maailma peegeldus. Ka Aronofsky edukaim kassahitt „Noa laev“ (peaosades superstaarid Russell Crowe, Jennifer Connelly, Anthony Hopkins ja Emma Watson) on Piiblist inspireeritud, kuid kumbki pole lihtsalt ümberjutustus ega usupropaganda. Aronofsky on tegelikult ateist, kuid üritab rikkalikult ainest pakkuvaid piiblilugusid näidata uues võtmes ning tänapäeva probleemidega seotult. „Ema!“ kannab endas lõputult sümboleid ja vihjeid.

Järgnevalt väike spikker, mis aitab „Ema!“ paremini jälgida. Mida film täpselt öelda tahab, see jäägu igaühe enda otsustada. Jennifer Lawrence on ema ehk emake Maa. Tema maja sümboliseerib maailma. Ema abikaasa on Tema ehk jumal. Igavusest loob jumal Mehe ja Naise, nende lapsed esindavad Kaini ja Aabelit. Jumala kabinet on Eedeni aed ja seal hoitav kristall õun. Kaini ja Aabeli teod toovad majja veel külalisi ehk usukummardajad, kes lõpuks põhjustavad veeuputuse. Ema ja jumala laps sümboliseerib loomulikult Jeesust. Külalised sümboliseerivad maakeral elavaid inimesi, kes kummardavad jumalat, kuid kurnavad meie planeeti.

Psühholoogiline õudusfilm „Ema!“ esilinastub sel laupäeval kell 21.00 kanalil TV3 Film, mida näeb satelliitteleteenuse Home3 ning teiste teleoperaatorite valikus.

NB! Film on alla 14-aastastele keelatud.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=XpICoc65uh0[/embed]

Kommentaarid puuduvad