Kas jõuludeks tuleb lumi maha? Sünoptik Ele Pedassaar: lootusi ei saa maha veel matta

Duubel

Aastad on näidanud, et unistus valgetest jõuludest igal aastal tõeks ei saa, mispärast leiavad kindlasti paljud eestlased end jõulude eel spekuleerimast - kas tänavu saab lumevaiba maha või mitte. “Duublis” on külas sünoptik Ele Pedassaar, kes kohe kas purustab kõik minu lootused idüllilistest valgetest jõuludest või loodetavasti hoopis suurendab neid.

"Võrdluseks möödunud aastaga oli sooja 4-5 kraadi, siis nii soe tänavu siiski ei tule," räägib Ele. Unistused valgetest jõuludest on muidugi toredad ja tänavu täitub 10 aastat sellest, kui lumehanged ulatusid üle 60cm. 

Ele lootusi lumistest jõuludest maha ei mata ja ennustab, et sünoptikutel tulevad enne jõule rasked ja tormised päevad. Lisaks on tal koolilastele julgustav sõnum: "Koolivahejal aastavahetuse ajal on lootust, et ehk tuleb lumi ka maha". 

Paraku on aga jätkuvalt teemaks kliima soojenemine, mis tingib ka lumevaeguse. Ele sõnul on alates aastast 2015 iga järgnev aasta olnud tõusuteel temperatuuri poolest ja tänavune oli kõige soojem aasta üldse. "Kliima soojeneb, Arktika sulab, Ameerikas mõõdeti kõrgeim temperatuur ja Atlandi ookeanil oli erakordselt palju orkaane," kirjeldab ta inimtekkelise kliima soojenemise tagajärgi maailmas.

Vaata täispikka intervjuud videost!

[embed]http://www.tv3play.ee/play/11242174[/embed]

Kommentaarid puuduvad